БАН: Топим се до 5,8 милиона души до 2040 г.

Проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на човека и населението на БАН. 

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 г., ако не се вземат мерки в борбата с демографската криза. Това обяви на пресконференция в София директорът на Института за изследване на човека и населението на БАН проф. д-р Антоанета Христова, предаде репортер на "Труд".

В момента учени от института представят пред журналисти изследване, възложено им от Министерския съвет, което трябва да очертае ясни и конкретни политики срещу ниската раждаемост, високата смъртност и миграционните процеси, които са основна причина за топенето на нацията.

Екипът ще предложи сценарии за развитието на населението, Средносрочна перспектива (2018-2040 г.), с акцент върху измененията в числеността и качеството на работната сила, както и мерки за оптимизиране на демографското възпроизводство.

"Броят на населението ще намалява, но това не е новина. Въпросът е какво се прави срещу тези процеси. Най-лошият вариант е към 2040 г. да сме малко под 6 милиона, но за изчезване на България не можем, а и не трябва да говорим", съобщи още проф. д-р Христова.

В момента учените представят пред обществеността три варианта за демографското развитие на страната - песимистичен, умерен и оптимистичен.

Очаквайте подробности!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България