Безплатни ченета за пенсионерите от 1 септември

Българският зъболекарски съюз договори промените с НЗОК

Средствата за зъбните протези са 20 млн. лв.

Здравноосигурените лица на възраст между 65-69 години ще имат право на безплатни зъбни протези от 1 септември. Новата услуга е включена в Националния рамков договор, който се очаква да бъде подписан в Министерството на здравеопазването днес, 28 февруари. Тя е договорена между НЗОК и Българския зъболекарски съюз (БЗС).

Това е първата възрастова група, на която от есента ще се полагат ченета. Всеки пациент ще има право на до две цели плакови протези през четири години, обясни д-р Николай Шарков, председател на БЗС по време на пресконференция във вторник.

По данни на съсловната организация населението между 65 и 69-годишна възраст в страната е 483  000 души. Половината от тях са обеззъбени: 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% - обеззъбена долната челюст, а 13% нямат нито един зъб.

Средствата в бюджета на здравната каса за новата услуга са около 20 млн. лв. Те обаче не включват зъботехническата работа и пациентът ще трябва да си доплаща за материалите и изработването на протезите. Според вида на протезата и района на страната това може да варира между 50 и 80 лв.

Наясно сме с допълнителните въпроси, които ще възникнат в процеса на утвърждаване на тази дейност, затова се обединихме около идеята тя да започне от 1 септември, защото има доста неясноти как ще тръгнат нещата, обясни главният секретар на съсловната организация д-р Борислав Миланов.

Имаме увеличение на прегледа като стойност, заплащана от НЗОК, но пациентът няма да усети това увеличение, както и досега той ще доплаща 1,80 лв., посочи д-р Шарков.

По отношение на лицата над 18-годишна възраст и през настоящата година се запазва без промяна правото на до три безплатни процедури в рамките на година, например две пломби и вадене на зъб. Изключение правят бременните жени, на които се полага един допълнителен преглед.

Детският пакет остава същият, тъй като е задоволителен. На децата обаче, които страдат от психични проблеми, всички дентални дейности ще бъдат покрити 100% от бюджета на НЗОК. Същото важи и за лишените от свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве