Бисер Петков - Изпитателен срок

Министър в изпитателен срок – това реши премиерът Бойко Борисов за Бисер Петков. Само за ден социалният министър подаде оставка, премиерът я прие, но след това промени решението си и го остави на поста.

Крайъгълният камък се оказаха протестите на родители на деца с увреждания. Те свалиха социалния министър за ден и отново те го върнаха обратно във ведомството. Защото се оказа, че не Петков е причината за недоволството им. “За нас тази информация (за оставката) е шокираща, днес е един ден, в който смятахме, че има надежда за живот за нашите деца. Министър Петков беше първият министър, който направи стъпка към реформа, към промяната”, заяви Вера Иванова, една от майките на дете с увреждане.

Протестиращите обявиха, че са били готови да прекратят палатковия лагер, но след оставката на Бисер Петков той ще продължи - и то с нова сила. Заканиха се да искат и оставката на цялото правителство.

“Щом това е министърът, който им харесва, отхвърлям оставката. Оставям го министър”, отговори от Измир премиерът Борисов.

Бисер Петков пое поста министър на труда и социалната политика в третия кабинет “Борисов”, след като изкара два мандата като управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

Роден е в Монтана. Като студент завършва специалността “Икономика и организация на вътрешната търговия” в УНСС, има редица специализации и обучения, сред които “Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, “Публични финанси” в Университета на Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Защитил е докторантура по темата за фючърсната търговия като фактор за развитие на борсовите пазари у нас.

Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство. В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

През 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление “Осигурителен надзор”, като заема този пост до 2009 година.

Като управител на НОИ Петков се беше заканил първото нещо, което да премахне да са опашките на гишетата в НОИ. Тогава заяви: “Унизително и депресиращо е с часове един възрастен да чака ред”, отсече той след обиколката си из поверената му институция.

Като министър признава, че доходите в България са най-ниски в ЕС. “Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите. Основният начин за това е чрез трудовата заетост”, категоричен е Петков.

По думите му пенсиите са нетрудов договор, но при ниски доходи не може да се очакват високи пенсии.

Негова е прогнозата, че до 2040 години пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа. И се аргументира с данните, че увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г. Но при продължаващо застаряване и намаляване на работещите ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки. И допълва, че и сега бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млрд. лв., а субсидията вероятно ще се налага да расте.

За оставката на Бисер Петков се заговори и в края на 2017 г., когато от Асоциацията на организациите на българските работодатели настояха той да напусне поста. Причината беше неговото решение за административно увеличение на минималния осигурителен доход от 3,9% и увеличение на минималната работна заплата от 510 лв. през 2018 г. Тогава работодателите определиха действията му като противоречие с икономическата реалност в страната, както и с препоръките на Европейската комисия. В отговор Петков заяви: “Моята оставка е винаги на разположение на премиера. Ако той прецени, че това, което правя, не съответства на политиката или пък е пречка за социалния диалог, аз винаги съм готов да се оттегля”.

Социалният министър признава, че понякога се чувства между чука и наковалнята между социалните партньори, които в много случаи имат различни противоположни искания.

Тепърва предстои да видим ще успее ли да прекрати протестите на родителите на деца с увреждания, каквато задача му постави премиерът Борисов.

 

Кара ски със синовете си

Социалните проблеми оставят все по-малко време на Бисер Петков за любимото му хоби – ските. Обича да прекарва зимните ваканции със семейството си. Има двама сина – Бисер и Борислав, които също карат ски. За съпругата му Таня се знае, че е икономист като него и го подкрепя в решенията му. Освен ски играе и малко тенис, където обаче не проявил достатъчно постоянство. Обича да слуша джаз и да се връща в родната Монтана, където живеят голяма част от близките му.

Отдаден на науката - в CV-то му има над 30 научни публикации, в т.ч. учебници и монографии.

Владее английски език, ползва немски и руски.

 

За него

Един от най-добрите професионалисти

Бисер Петков е един от най-добрите професионалисти и мисля, че оставката му беше ненавременна и ненужна. Интелигентен човек и е министър от моя ресор. Работихме чудесно с него. Той беше подложен на много голям натиск – отвън и отвътре. Чухме се по телефона и изразих съжалението си.

Валери Симеонов, вицепремиер

 

Морален и отговорен човек

Той е изключително морален и отговорен човек. Пое голяма отговорност към родителите на деца с увреждания и Министерство на труда и социалната политика направи много в посока на исканията на хората с увреждания, включително и за майките, отглеждащи деца с увреждания.

Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика

 

Задвижи пенсионната реформа

Бисер Петков е добър министър и благодарение на неговия екип се задвижи въпросът за директивата за командированите работници. Освен това по време на мандата му пенсионната реформа започнала да се реализира. За нас е нелогично единственият министър, който многократно се срещна с представителите на тези родители, проучи техните притеснения, искания и претенции, да понесе такава отговорност.

Пламен Димитров, президент на КНСБ

 

Отговорността не е само негова

Цялото правителство и финансовият, а не социалният министър са отговорни за хората с увреждания. Лично аз не съм убеден, че в рамките на този финансов ресурс, с който разполага министърът на труда и социалната политика, за политиките на хората с увреждания проблемите не могат да бъдат решени.

Хасан Адемов, председател на комисията по труда и социалната политика

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети