Богатите гинат по-скъпо в катастрофи

В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Фиксирана сума за близките

Обезщетенията, които се дават за пострадал при катастрофа човек, ще зависят от размера на доходите и възрастта му. Това обсъжда работна група, която разработва правила за определяне на обезщетенията за пострадали при произшествие на пътя, научи “Труд”.

В момента съдиите определят размера на обезщетенията по своя преценка без да има никакви правила. За починал при катастрофа човек доходите му най-често въобще не се взимат под внимание, а минималното обезщетение, което се присъжда, е около 140-150 хил. лв. Стига се и до обезщетение от 200 хил. лв. като тази сума се дава на всеки един от наследниците. Има случай от практиката, при който за починал при катастрофа, който не е имал почти никакви доходи, са заведени претенции от 17 наследника. Тази практика на съдилищата за определяне на обезщетенията е една от причините за повишаването на цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” през последните години.

Правилата за определяне на обезщетенията ще влязат в сила най-рано през 2019 г., каза за “Труд” изпълнителният директор на застрахователно дружество “Бул Инс” Стоян Проданов. Според него в правилата трябва да бъдат включени няколко основни компонента. Първият е възрастта и доходите на пострадалия. По-младите имат повече време до пенсия, в което биха могли да работят и да се грижат за близките си. Освен това хората с по-високи доходи като лекари и IT специалисти, които изкарват повече пари и имат по-голям принос за общественото благосъстояние, ще могат да получат по-големи компенсации включително и при по-леки наранявания като счупена ръка или крак. Причината е, че те ще имат по-големи пропуснати доходи за времето докато не могат да работят заради счупена ръка например.

Втората компонента при определяне на обезщетенията трябва да бъде причинената болка и страдания на близките на пострадалия. В повечето държави обезщетението по пази линия е малко или въобще липсва. Във Великобритания например има таван от 10 хил. паунда. Преди години е направен опит сумата да бъде увеличена на 17 хил. паунда, но идеята била отхвърлена с мотива, че ще има негативно влияние върху пазара. Огромни суми като обезщетение за страданието на близките се дават само в страни като Албания и Италия, а в момента и в България това е водещият критерий при определяне на компенсациите за пострадалия и неговите наследници.

Третата компонента при определяне на обезщетенията трябва да бъдат допълнителните разходи за лечение, транспорт на пострадалия и т.н., обясни Стоян Проданов.

Подобни правила за определяне на обезщетенията има във всички развити страни. Но няма единни критерии, а всяка държава сама ги определя. Сумите, които присъждат съдиите за пострадал човек при катастрофа, са големи. Именно затова е задължително шофьорите да имат застраховката “Гражданска отговорност”, която покрива причинените при произшествие на пътя имуществени и неимуществени вреди.

 

За 10 години

Компенсациите нараснаха над 5 пъти

Обезщетенията, които присъждат съдиите за смърт на човек при катастрофа, нараснаха над 5 пъти за последните 10 години, разказаха пред “Труд” застрахователи. Преди десетина години се присъждаха суми от около 30 хил. лв. А сега минималната сума е 140-150 хил. лв. за всеки един от наследниците. Всяка година обезщетенията нарастват с около 10 хил. лв. С приемането на правила за изплащане на обезщетенията застрахователите по-лесно ще може да правят разчети за сумите, които ще изплащат. За съдиите също ще бъде по-лесно да взимат решение за размера на обезщетенията. За приемането на такива правила се говори в бранша от доста време, но те все още не са готови.

 

Решението на ВКС ще струва 1,5 млрд. лв.

Ново поскъпване на „Гражданска“ няма да има

Цените нараснаха с 40 лв.

До края на годината не е възможно да има ново повишаване на цените на застраховката “Гражданска отговорност”, каза за “Труд” изпълнителният директор на “Бул Инс” Стоян Проданов. Причината за това са ограничените възможности на хората и бизнеса да плащат за по-скъпа полица. През последните дни всички компании предприеха повишаване на цените тъй като фактори, на които не могат да влияят, повишиха разходите на застрахователите. Тази корекция обаче е много по-скромна от тиражираните в медийното пространство данни за рекордно 50% нарастване, се посочва в официално становище на Управителния съвет на “Бул Инс”. В компанията цената на полицата за най-масовите коли е нараснала с около 40 лв. Но при някои дружества има и по-големи увеличения.

Последният фактор, който доведе до вдигането на цените, е тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 21 юни 2018 г., с което бе разширен кръгът на лицата, имащи право на претенции за обезщетяване за загинал при катастрофа техен роднина. Освен деца и родители, вече имат право на обезщетение баби, дядовци, чичовци, лели, както и други емоционално свързани лица с починалия. Като претенции може да се предявяват за 5 години назад. Някои анализи показват, че тази промяна ще струва на застрахователите 1,5 млрд. лв., пише в позицията на “Бул Инс”. Според Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи, само до края на годината “Гражданска отговорност” трябва да поскъпне два пъти заради решението на ВКС. И ако цената е била 200 лв. трябва да стане 400 лв., а ако е била 300 лв. да нарасне на 600 лв.

През юни КФН направи анализ на плащанията по “Гражданска отговорност”. Резултатите показаха, че техническите резерви на компаниите не са достатъчни. В резултат от КФН бяха дадени задължителни указания за осигуряване на финансова стабилност на всяка компания по отделно, което се изразява във вдигане на тарифите.

 

Процедура

Клиентите на Олимпик с нови полици

Всички, които имат задължителна застраховка “Гражданска отговорност” в клона в България на кипърския застраховател “Олимпик”, вече може да сключат нови полици с други компании, обявиха от Комисията за финансов надзор. По принцип не може да бъде сключена нова “Гражданска отговорност” преди изтичането на старата. Полиците в “Олимпик” ще бъдат прекратени на 17 август, когато в Официалния вестник на Кипър бъде публикувано съобщение за назначаването на ликвидатор. Гаранционният фонд обаче вече е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици. Така хората, на които им предстои да пътуват през уикенда, вече може да си направят застраховка. Началната дата за тези полици обаче трябва да е 0,00 часа на 18 август. За да сключват полици много застрахователи и брокери ще работят и през уикенда.

 

Правила

Фонд от Кипър ще плати на засегнатите

Кипърският гаранционен фонд ще трябва да изплати обезщетенията на тези, които имат да получават обезщетения от застрахователната компания “Олимпик”, каза Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Хората, чиито полици са били прекратени, също имат право да получат пари от “Олимпик”. Това обаче ще стане в производството по несъстоятелност като те ще се наредят до останалите кредитори на компанията. И дали ще получат обезщетение ще зависи от това дали активите на компанията ще бъдат достатъчни за да покрият задълженията. Несторова обясни, че Кипърският надзор е реагирал бързо, преди няколко месеца, но не е била дадена гласност на това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес