Богът на мълниите закриля най-сигурния SUV

Сигурността – най-важното нещо на пътя. С всеки изминал ден автомобилните компании изобретяват технологии, за да намалят риска от катастрофа. А когато помага и скандинавският бог на мълниите Тор, мисията изглежда успешна.

Новото Volvo XC60 излиза на пазара в епицентъра на жестока конкуренция при средните по размери кросоувъри. Автомобилът е красив, луксозен и на първо място сигурен - като шведската държава, която бди над поданиците на краля. ХС60 не желае да се хвали с офроуд умения, които притежава. Нито да се прави на голям атлет. ХС60 изглежда много различен от основните си конкуренти Mercedes GLC и Audi Q5. Декорът му ви кара да се чувствате като в бутиков стокхолмски бар.

Предишният модел Volvo XC60 не бе просто бестселър на компанията. Това бе най-търсената кола на Volvo в Европа с повече от един милион продажби. Новата модификация е отличен шанс на досегашните клиенти да останат верни на марката и да усетят как Тор се грижи за тях.

Сигурността тук е наистина от ново поколение. Благодарение на системата City Safety автомобилът разпознава на пътя други коли, велосипедисти и пешеходци. Дори и животни! Понякога автоматичното задействане на спирачката не е достатъчно, за да се предотврати удар. Затова ХС60 добавя Steer Assist – система за подпомагане на кормилното управление, за да се избегне сблъсък. Функцията Oncoming Lane Mitigation помага на водачите да избягват удари с автомобили в насрещното платно. Който неволно се е отклонил от лентата, получава предупреждение. Функцията насочва автомобила обратно в собствената лента.

Искате още нови разработки за безопасно пътуване? Ето ги. Информационната система, която предупреждава за автомобили в мъртвата точка на видимост - Blind Spot Information System (BLIS), също е обновена. Тя насочва автомобила обратно в собствената лента и далеч от опасността. Pilot Assist, системата на Volvo за полуавтономно шофиране, която контролира завиването, ускорението и спирането на автомобила при движение по пътища с маркировка и при скорост до 130 км/ч, сега е налична като опция в новото ХС60.

Сърцето“ на автомобила вече е награждавано. ХС60 се предлага с двигател, носител на награда при ХС90 Т8 Twin Engine. Това е бензинов Plug-in хибриден агрегат с 407 конски сили и ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,3 секунди. При нормално шофиране се движи в режим Hybrid, при който предните колела се задвижват от 2-литров, 4-цилиндров бензинов мотор, оборудван с механичен турбокомпресор. Към задните колела се подава мощност от електрически мотор с ресурс 80 конски сили. С едно натискане на бутона шофьорът може да превключи изцяло на електричество, което е от огромна полза в натоварения градски трафик. Максималният пробег на ток е 43 км, като при изчерпване на батерията отново се преминава в стандартния хибриден режим.

Новото ХС60 дебютира също и с D4 дизелов двигател с мощност 190 конски сили и D5 с PowerPulse технология и 235 конски сили. Автомобилът се предлага и с Т5 бензинов двигател с 254 конски сили, както и Т6 с турбокомпресор и механичен компресор - с 320 конски сили и 400 Нм въртящ момент. Изборът от задвижващи системи ще задоволи всеки претенциозен клиент. По отношение на замърсяването на околната среда шведите са безкомпромисни. Те харесват чистата природа, което личи от системата CleanZone, която филтрира вредните частици, замърсяващи въздуха отвън, за да внесе в купето на автомобила чист и скандинавски свеж въздух.

40-6

Въздушното окачване и щедрият пътен просвет от 216 мм на XC60 го поддържат стабилен на пътя, осигуряват плавна возия върху всякаква пътна настилка и гарантират комфорт и контрол над управлението. Новото ХС60 може да се справи с всякакви пътища – от високоскоростни магистрали, през извънградски терени до малки градски улици. Екстериорът му впечатлява с атлетична изваяна осанка, предна решетка, създаваща триизмерно усещане, и мощен преден капак. Интериорът е специално проектиран с внимание към детайла, с естествени и качествени материали.

Аудиосистемата от Bowers & Wilkins осигурява кристален звук с идеално разположение на високоговорителите и суббуфер с вентилация.

Взаимодействието със сензорния екран на таблото е лесно и естествено. Също като при използването на таблет, всички функции могат да се контролират напълно интуитивно. Платформите Car Play и Android Auto предлагат смартфон интеграция в автомобила, също както в серията 90 на Volvo.

40-10

Масаж и кристал

Да караш или да се возиш на предната седалка във Volvo XC60 може да те накара да се почувстваш в масажен център от висша тайландска класа. Седалките са оборудвани със система за масажиране на гърба, която не ти позволява да се измориш и на дълъг път.

Който избере хибрида на XC60, ще се наследи и на нещо уникално. Скоростният лост е направен от масивен шведски кристал Orrefors. Наслада е да го докоснеш, а и да го гледаш. Орнаментът е направен ръчно и се нарича „Кристалното око“.

Шведската компания не е направила никакви компромиси в XC60. В него просто можеш да се чувстваш като скандинавски бог на лукса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили