Болни от „таласемия майор“ в Бургас: От миналия декември отделението, където се лекувахме е закрито

Болните трябва да пътуват до Варна за кръвопреливания

Бургазлийки представители на болните от тежкото заболяване на кръвта „таласемия майор“ търсят помощ от омбудсмана на Бургас. В писмо до г- н Тодор Стамболиев, те споделят, че заедно с тях, около дванадесет човека са диагностицирани с това заболяване в морския град. Характерното за заболяването е нуждата от кръвопреливане веднъж на всеки три до пет седмици в хематологично отделение, както и прием на специални медикаменти за извеждане на желязото от кръвта. Ако състоянието не се лекува, лекарите откриват класическите белези - тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др. При тежката форма на таласемия започването с редовни кръвопреливания става най-често до втората година от диагностицирането. Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения, които могат да доведат до фатален изход.

Жалбоподателките споделят, че след кончината на завеждащият отделението, хематолог – д-р Рибов през месец декември, отделението по „Вътрешни болести и клинична хематология“ в УМБАЛ Бургас е било закрито, поради липса на друг специалист.

Сега болните се принуждават да пътуват ежемесечно до най-близкото такова отделение, находящо се в гр. Варна, което ги поставя в много затруднено положение предвид съпътстващата болест и им коства допълнително време и средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве