Борисов от Туркменистан: Чакаме договор с „Хюндай” за 1,5 млрд. долара (СНИМКИ)

С Медведев ще говорим за суапови сделки, тъй като всички тръби към днешна дата минават през Русия

„Туркменистан е в челната тройка на страните с находища на газ, дори от газта правят бензин. Целта е да осигурим ресурс за нашия газов хъб „Балкан” . На предстоящата утре среща с премиера Медведев ще говорим за възможността за осъществяване на суапови сделки (сделки през трети страни), тъй като всички тръби на Туркменистан към днешна дата минават през Русия.”

Това обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който през втория ден на посещението си в Туркменистан разгледа Международната каспийска изложба за иновативни технологии. Борисов бе категоричен, че газовият хъб „Балкан” може да стане съвместно само с руската страна.

Снимки: Цветан Томчев

Премиерът каза и че вече има български компании, които са сключили договори за 20-30 млн. лв. в областта на строителството в Туркменистан.

„С техния президент сме им гарант”, допълни Борисов. Той увери, че днес други български компании ще сключат контракти по време на кръглата маса България-Туркменистан.

Министър-председателят поясни, е имало огромен интерес към наши фирми, работещи в областта на безизкопните технологии, на машиностроенето. „Навлизат вече български компании, мисля, че ще се престрашат и други след като има гаранция за техния бизнес”, подчерта премиерът.

Той обясни, че България иска да инвестира в Туркменистан. „Вече имаме токова инвестиции, че вече нямаме работници. Проблемът в България са работниците… С това, което чакаме и с Германия, и с Южна Корея. Продължаваме и за „Фолксваген” и за „Хюндай”… През септември, ако успеем да подпишем договора с Южна Корея, той също ще е за 1,5 млрд. долара. Въпросът е как да осигурим работна ръка”, заяви Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България