Бюджетната комисия отхвърли ветото на Радев за данъчните закони

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Тя бяха приети от Народното събрание на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември. В подкрепа на промените днес гласуваха 12 депутати, членове на комисията, а 9 бяха „против“.

Президентът изрази несъгласие с решението по-старите автомобили да плащат по-висок данък. по думите му, това няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Държавният глава също така е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България.

От БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото на Радев.

Ще подкрепим ветото на президента със всички мотиви, каза депутатът от ПГ на "БСП за България" Георги Търновалийски. „С данъка върху старите автомобили няма да бъде постигнат екологичният ефект, който се очаква“, обяви той. „Може да се окаже, че старите автомобили са по-екологични, защото всички са на газ“, коментира Георги Търновалийски.

Ще подкрепим ветото на президента, това е решение на парламентарната ни група, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. „В зала и в комисия подкрепихме предложенията за преструктуриране на митниците. Ако те не бяха правени между двете четения, нямаше да се стигне до това“, обясни той и допълни, че до ветото върху Закона за митниците през Закона за корпоративното подоходно облагане се е стигнало, защото предложението е внесено в последния момент и е изтекъл срокът за промяна. „Последните години компрометираме законодателния процес по отношение на данъчните закони“, обяви Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика