Валентин Радев за синдикатите в МВР: И ние, и те искаме увеличаване на заплатите

Много по-важно е не да увеличим заплащането на полицаите в момента, а това да бъде трайно. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по БНТ във връзка с протестите на полицаите, които продължават и днес.

„Това са синдикатите и те винаги ще искат нещо. Общо взето и ние, и те искаме увеличаване на заплатите на служителите на МВР. Не можем да се разберем за размера. Това разбиране не е между нас и тях, а между нас, тях, правителството и финансовият министър“, посочи Радев, припомняйки, че в бюджета за 2018 г. в МВР са планирани още 55 млн. лв.

вътрешният министър заяви още, че са изпълнили много от исканията на синдикатите, някои остават, а други ще бъдат дебати. Той увери, че е говорил с тях чрез неговия зам.министър, който е шеф на Съвета за социално партньорство и много години са им обещавали неща, но не са изпълнявани по ред причини.

"Сега ние се опитваме да бъдем по-активни, да изпълняваме повечето от нещата, които искат. Те казват - да, искаме 15%. Аз им казвам - да, сигурно ще има 15, но на някои. На някои ще има 10, на някои 2, на някои 1. Много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно, те да знаят, че всяка година ще бъде по малко, ще има някаква устойчивост, да бъдат давани тези пари, които ще бъдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават, както те се изразяват - на терен", каза министърът на вътрешните работи.

За битовата престъпност Валенти Радев заяви, че се правят последователно стъпки да назначат поне 1000 души на терен или такива с полицейски правомощия. До Нова година ще се назначат нови служители, които ще се обучават шест месеца в Академията на МВР.

"И в момента сме казали ще има подвижни полицейски управления, участъци, които ще се движат с автомобил в почти всяко населено място.", каза още Радев. Вътрешният министър изнесе данни, че престъпността най-общо казано за 2016-2017 е с 4.1% намаляла и призова всеки да се чувства задължен да дава сигнали при престъпления, нарушения на закона, ПТП, неправилно паркиране, а да не да се разправя сам с тях. Той призна, че навсякъде има "гнили ябълки", но голяма част от ръководството на МВР е готово да помогне по всяко време на денонощието и хората трябва да имат доверие в институциите.

Относно отвличането на Адриан Златков той сподели, че има напредък по случая с Адриан Златков и са много мотивирани да работят, но отказа да даде подробности по случая като само допълни, че няма връзка с "Наглите".

По темата за телефонните измамници предстои министерството да пусне клипове, насочени към по-възрастните, които ги призовават да не вдигат на непознати номера.

Във връзка с информацията, че президентът Румен Радев ще смени директора на Национална служба „Охрана“, министър Валентин Радев коментира: „Няма интрига. Това е работата на президента“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България