Валутните резерви на Китай достигнаха 3,12 трилиона долара

Валутните резерви на Китай през юли нараснаха с 5,82 милиарда долара до 3,12 трилиона долара. Това се казва в доклад на Държавното управление за валутен контрол на КНР, пише БГНЕС. Резервите от злато са се запазили на предишното равнище от 59,24 милиона унции, което възлиза на 72,3 милиарда долара в парично изражение.

„Индексът на американският долар не се промени в сравнение с предишния месец. Цената на финансовите активи отбеляза незначителни колебания преди всичко под влияние на коригирането на валутните курсове на недоларовите активи заради ценовите колебания. Големината на валутните резерви е стабилна с тенденция към растеж“, се казва в изявлението на управлението.

През последното десетилетие валутните резерви на КНР стремително нарастваха за сметка на постоянно увеличаващото се положително търговско салдо на страната. От средата на 2014 г. до началото на 2017 г. те намаляха с 1 трилиона долара, но от февруари 2017 г. отново започнаха да растат. По обем на златни и валутни резерви Китай заема първо място в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия