Ванеса Атанасова: И мъже танцуват на пилон

Пол денс няма нищо общо с нощните заведения и стриптийза, категорична е треньорката

Тя се занимава с въздушни изкуства (pole dance и обръчи) от 3 години. Запознала се е с този спорт при посещение във Франция. За първи път влязла в залата за тренировки едва на 15. В момента Ванеса Атанасова преподава пол денс от година и половина и много се надява да допринесе за развитието на този спорт.

„Това е

не само страхотен спорт, но и изкуство

– разказва тя. - Съчетава акробатика и танц, сила, гъвкавост и грация по неповторим начин, който ще ви накара да се влюбите в него още от първата тренировка. С пол денс може да разнообразите тренировъчната си програма и със сигурност ще се забавлявате, докато се разтоварите и откривате красотата на този танц.”

Не е задължително да имате голяма предварителна подготовка. Физическата сила се натрупва с тренировки. Те натоварват комплексно цялото тяло, всички мускулни групи. Особено интензивно е натоварването в мускулите на горния пояс, торса и коремните мускули, но упражненията от загрявката също не са за подценяване. Задължителното разтягане след тренировка ускорява възстановяването на мускулите.

Досега Ванеса не е срещала някой, който да не може да постигне успех в този спорт, стига да иска.

Всеки напредва с различно темпо

има силни и слаби страни, но с постоянство и желание е възможно да се постигне много. Преподавайки, тя съобразява натоварването с индивидуалните възможности на всекиго. Не смята, че теглото е водещ фактор, определящ човешките възможности.

„Виждала съм доста едри хора да правят невероятни неща на пилона – казва треньорката. - Често съм чувала изречението: „Когато отслабна, ще дойда на тренировка“, но този начин на мислене е погрешен, тъй като свалянето на килограми не трябва да се случва чрез мъчително гладуване или еднообразни хранителни режими, от които може да се разболеем, а по приятен за всеки начин, който осигурява необходимата физическа активност и ни мотивира да се храним и да живеем здравословно.”

Колкото до мъжете, те се справят по-добре и от жените, поради по-добре развитата им мускулатура, но за повечето от тях този спорт е табу. Все по-често обаче се срещат и мъже, трениращи на пилон, които бързо напредват.

По отношение на твърденията, че няма разлика между танцьорка на пилон в заведение и в спортна зала, Ванеса е категорична: „Този спорт има доста по-древни корени в Индия и Китай, където се е практикувал от мъже. Пилонът е бил уред за акробатично изкуство, а

някои движения произлизат от бойни хватки

Пилони могат да се видят и в цирковете, където върху тях се изпълняват сложни акробатични каскади. Всеки, практикуващ този спорт, сам определя стила си - той може да е по-танцувален или по-акробатичен, в зависимост от предпочитанията. Пол денс е на път да стане олимпийски спорт, което има малко общо с нощните заведения”.

Ванеса започва да води собствен курс по пол денс в София, в зала, която за момента е оборудвана с три пилона и един обръч. При необходимост двама човека могат да тренират на един пилон, което винаги е забавно, защото научават нещо един от друг. Максималният капацитет засега е 7 човека. Възрастови ограничения няма. Децата намират пилона за забавен и бързо се учат, при това е чудесна възможност да им бъде намерено занимание, докато майката тренира. Горна граница също няма. Ако човек се чувства добре и е отворен към нови преживявания, тогава няма определение „твърде възрастен кандидат”.

За тези, които се колебаят дали да се запишат, Ванеса казва: „Уверявам ги, че много ще се забавляват, ще се разтоварят и ще придобият самочувствие и страхотни нови умения, а освен това няма да устоят и скоро пак ще се върнат!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл