Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството

Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Можете да видите творбите до 22 март

Галерия „Сан Стефано“ се превърна в начална точка от пътуването из Стария континент на изложба от непоказвани досега рисунки и скулптури на Вежди Рашидов.

Изложбата е под наслов „Завръщането“ и включва невиждани досега творби. Авторът обясни, че това е „завръщане на един художник, чийто действия като министър на културата са го отдалечили от ателието му, а болничната стая го е откъснала от работата“.

„Тази изложба е посветена на съпругата ми Снежана, защото без нея нямаше да го има това завръщане“, каза Вежди Рашидов на откриването.

dsc_9443Д-р Снежана Бахарова е кардиолог и от много години работи в „Пирогов”. Тя деликатно страни от светлината на прожекторите и се появява на светски събития, само когато го изисква протоколът.

Сред гостите бяха президентът Румен Радев със съпругата си Десислава, облечена в стилен черен костюм, съчетан с бяла блуза. Събитието уважиха още държавниците Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски, академиците Светлин Русев и Стефан Воденичаров, актьорите Татяна Лолова, Калин Сърменов, Астор и Георги Мамалев, дует „Ригон“ и др. Залата се оказа тясна за цунамито от гости.

„Самотата е важна за всеки творец, но само до момента, в който творбата бъде завършена, доколкото можем да мислим творбата като достигане на художествена и естетическа цел, която може да бъде завършена. И след това художникът има потребност от това да се разкрие, да покаже, да изложи сътвореното, да го сподели в общото пространство, в което произведенията започват да живеят своя собствен живот посредством срещата им с погледа на другите, на публиката“, написа по повод изложбата изкуствоведът Аделина Филева и добави:

„Казват, че пред лицето на личния си край човекът е сам, сам със собствената си биография и единствения капитал, с който разполага, са деянията му до този момент. Ето защо завръщането към живота е една от най-големите битки, в които - ако той излезе като победител, може да се завърне и мобилизира целия себе си. Завърнал се от такава емоционална битка, скулпторът Вежди Рашидов ни засвидетелства любовта към живота, прозираща във всеки негов творчески жест, изпод който се явяват пред нас лицата на отчаянието, болката, сподавения вик, но и животрептящите силуети на Сезар, войнът, Бетовен, увличащият в тихия си и елегантен ритъм джаз. Жизнена плът родена от топлината на ръцете, чувствителността на погледа и остротата на мисълта. Материя, която „звучи” запомнящо се като Бетовеновата Пета симфония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура