Вечните книги на България градят безценна поредица

Фондация “Българско слово” представя утре първите си 3 колекционерски издания

Предстои публикуването на общо 101 основополагащи творби

Фондация “Българско слово” представя утре първите три творби от уникалната си поредица “Вечните книги на България”.

Организаторите канят всички ценители на писменото слово на събитието, което ще се състои утре, сряда, 20 ноември от 17:30 ч. в сградата на Българска телеграфна агенция на булевард “Цариградско шосе” №49.

Първите три заглавия от колекционерската поредица са “Жития и чудеса на българските светци”, Христо Ботев, “Поезия. Публицистика” и Димчо Дебелянов, “Скрити вопли”. Академик Антон Дончев, почетният член на редакционната колегия на “Българско слово” ще поднесе приветствие.

С изданията ще ни запознаят проф. Валери Стефанов, проф. Кирил Топалов и проф. Искра Христова, които са работили по тяхното издаване.

Амбициозната задача на младата фондация е да издаде първоначално 101 основополагащи заглавия в родната литература. Подборът на произведенията е поверен на взискателен редакционен съвет от светила в българската литература, наука и изкуствознание. В процеса на подготовката на поредицата пристигна скръбната вест за кончината на големия български поет Любомир Левчев. Като член на редколегията на Фондацията той взе дейно участие с предложения и съвети в подготовката на поредицата “Вечните книги”.

Редакционна колегия

“С уважаемите членове на колегията изготвихме първоначален списък със сто заглавия. Тогава някой съвсем уместно предположи, че въпреки старанието е възможно неволно да сме подминали някоя значима творба - затова фиксирахме “задачата минимум” на 100+1 заглавия, за да запълним евентуален пропуск”, разказа управителят на фондацията Христо Кьосев.

В поредицата “Вечните книги” са събрани най-знаковите произведения на българската литература, но освен тях са представени и малко известни, но изключително стойностни творби. Колекцията обхваща периода от ранните писмени паметници на IX век до утвърдени автори на съвремието. Редът на издаването на книгите не е хронологичен, което дава по-голяма свобода на съставителите и гъвкавост при разпространението.

Либерализирането на издателската политика през последните три десетилетия създаде хаос в предлагането на класически и съвременни творби на български автори. Те се издават епизодично и често се представят в съкратени или адаптирани издания. Изчезна експертната оценка на редактори, критици и литературни историци, отвори се врата за подмяна на естетическите стойности, за налагане в обществото ни на “шедьоври”, които са доста съмнителни като художественост и послания.

Ето защо в поредицата читателят ще преоткрие онези стълбове на литературата ни, без които ние няма как да бъдем достойна нация сред другите народи в Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура