Гласуваха критериите за договори с НЗОК

Изискванията са в сила, но се основават на здравната карта, която не е приета

В текстовете има редица неясноти

Критерии, по които болниците отсега нататък ще сключват договори с НЗОК, прие Министерският съвет в сряда, 9 май. Те са поместени в Наредба, в която има четири основни изисквания, на чиято база ще се прави оценка на всяко лечебно заведение, желаещо да работи със здравната каса. На теория най-високият възможен сбор от точни е 42, в зависимост от степента на покриване на изискванията. Критериите са: своевременност и непрекъснатост на конкретната медицинска дейност (тук се включват спешни центрове, звена и кабинети на 24-часов режим на работа); комплексност на услугата; обем и сложност на дейността; качество на оказваната медицинска работа. Сред основанията за критерии към болниците е удовлетвореност на пациентите.

В приетата наредба обаче има редица неясноти. Един от основните проблеми е фактът, че тя се основава на два документа, които все още не съществуват: Националната здравна карта и система за оценка от страна на пациентите.

Текстовете в наредбата за критерии за договори с НЗОК на практика не се отличават от отхвърлените от съда текстове на екипа на бившия здравен министър Петър Москов. Това заявиха в коментар за в. “Труд” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници. Според тях връщане към старото положение би довело до старите резултати.

Здравната карта така или иначе ще бъде приета в един момент, въпросът е, че системата по която се работи за критериите е сбъркана, посочи д-р Кацаров.

Причина за наредбата с изисквания за договор с НЗОК, беше досегашната липса на ясни критерии за оценка и избор на договорни партньори. Това не предоставяше основание за отказ от страна на НЗОК да сключва договори с някои болници.

 

Промяна

Спират платените ученически бележки

06-1-1Отсъствията в училище вече ще се извиняват с отрязък от амбулаторния лист, а не както досега с бележки. Това съобщи заместник-здравният министър Жени Начева и обясни, че новата система действа от 1 май.

По този начин познатите бележки остават в миналото и лекарите не би трябвало да събират такси за издаване на този тип документи. Здравното министерство отдавна планира извинителните документи да се издават чрез отметка в амбулаторния лист, по аналогия с болничния.

По думите на Жени Начева вече е въведена функционалност, съгласно която от амбулаторния лист автоматично да се генерира информация за проведен преглед, без да се пише диагноза на детето. Според нея така няма да има и злоупотреба с личните данни на малките пациенти и родителите не бива да плащат такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве