Грипът превзема нови области в страната

3-годишно дете от Шумен е в болница с усложнения

Обявено е високо ниво на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в страната. След Перник в грипна епидемия от четвъртък е вече и област Пазарджик. Всеки момент такава ще бъде обявена в Пловдив и София-град; на прага са още Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Разград и Силистра.

В Пазарджик от 19 до 23 януари включително се прекратяват учебните занятия, женските и детски консултации, плановите операции, свижданията, съобщи д-р Магдалена Станева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция. Щамът, който върлува в областта, е „Ямагата" от тип Б, като заболеваемостта е висока – 255 на 10 000 души.

Общо в страната са регистрирани близо 7 хил. нови случая на грип и остри респираторни заболявания само в рамките на седмица – от 08 до 14 януари, сочат данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Предходната седмица случаите са били малко над 4500.

Заради лоша метеорологична обстановка и риск от епидемия в 60 училища в страната няма да има учебни занятия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. 40 от тях са в област Перник.

Дете на 3 г. с усложнения след грип от щама Хонконг е било прието в болницата в Шумен. Двамата му родители също са с грип, но не от този тип. Лабораторно изследване е доказало вируса.

Има увеличение на болните от респираторни заболявания в Шуменско, каза епидемиологът на РЗИ-Шумен д-р Марко Марков. Още през миналата седмица са регистрирани 168 заболели на 10 000 души - грипна епидемия се обявява при над 220 болни на 10 000 население.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве