Д-р Дечо Дечев - Правилният избор

Д-р Дечо Дечев, директор на столичната УМБАЛ “Свети Иван Рилски”, е по всяка вероятност бъдещият шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Кандидатурата му, внесена в последния момент на законовия срок - 2 юли, малко преди 18 часа, бе и единствената депозирана за шефския пост на финансовата институция.

Името на д-р Дечев се появи в медийното пространство едва няколко часа по-рано като до последно липсваше яснота по въпроса.

Номинацията на директора на университетската болница е на парламентарните групи на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, а информацията за нея бе качена на сайта на Народното събрание.

От процедурна гледна точка медикът ще заеме шефското място на здравната каса след като бъде изслушан от Комисията по здравеопазване в парламента, а на следващ етап депутатите ще гласуват номинацията му. Очаква се процедурата по избора на нов управител в лицето на д-р Дечев да приключи преди лятната почивка на Народното събрание.

До встъпването му в длъжност управител на НЗОК, той ще остане шеф на болница “Свети Иван Рилски”. След това, както “Труд” писа, се очаква на неговото място да седне проф. Димитър Раденовски, бивш шеф на “Пирогов” (2007 г. - 2012 г.), който в момента заема длъжността началник на Диагностично-консултативния център на “Св. Иван Рилски”.

За д-р Дечо Дечев механизмът на работа на Националната здравноосигурителна каса не е непознат - през 2001 г. той беше заместник-директор на финансовата институция, а след това става член на Управителния съвет на институцията в периода декември 2005 г. - август 2008 г.

До кандидатурата му за директорския пост на НЗОК се стигна след като парламентът прекрати предсрочно мандата на досегашния управител - проф. Камен Плочев.

Причината беше невъзможност да изпълнява служебните си задължения. До тази ситуация се стигна след като проф. Плочев отсъстваше три месеца по здравословни причини, след което болничният му лист беше удължен с още един месец.

Съгласно Закона за здравното осигуряване нов управител на НЗОК се избира от парламента в срок не по-дълъг от 30 дни след прекратяване на договора на предишния шеф. По тази причина на 26-и юни в Народното събрание беше задействана процедура за правила за избор на управител на Здравната каса. Според нормативната уредба кандидатите се проверяват за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Те не трябва да членуват в партия, да са еднолични търговци и пр. Правилата са съобразени със Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Д-р Дечев напълно отговаря на изискванията по закон. На сайта на Народното събрание в 35 страници са качени кандидатурата, мотивите, биографията и прилежащите към тях документи на медика. Според мнозина той е най-подходящата в момента кандидатура за поста управител на НЗОК, в качествата му на много добър мениджър, лекар и човек. На фона на случващото се в здравната каса и множеството критики към управлението на финансовите й потоци и начина на изразходване на средства, на плещите му е на път да се стовари не лек товар, а именно въвеждането на някакъв ред в управлението на една тежка, проблемна и непоследователно работеща институция.

Като управител на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев вдигна на крака лечебното заведение и го стабилизира финансово. Въпреки това той беше отстранен за кратко от директорския пост със заповед на здравния министър в кабинета “Борисов 2” д-р Петър Москов с мотива, че ръководената от него болница ще бъде слята с намиращата се наблизо “Александровска”. Тази грешка обаче беше поправена малко след това от служебния ресорен министър в кабинета “Герджиков” проф. Илко Семерджиев, който върна д-р Дечев обратно. На сливане така и не станахме свидетели.

Кандидатът за шеф на НЗОК се е доказал през годините като достоен човек и лекар. Не е комформист и не се страхува да изразява мнение. Успех на д-р Дечо Дечев по нелекия път, който му предстои!

 

Със завидна биография е

Д-р Дечо Дечев е роден на 21 март 1955 г. Завършил е Медицинска академия-София със специалност “Оториноларингология”. Преминал е обучителни курсове по “Основи на болничното лечение”, “Анализ, прогнозиране и управление на болничния капацитет”, “Болнични информационни системи”, “Здравна политика и обществени комуникации” и др.

От 1981 г. до 1992 г. работи като оториноларинголог в Общинска болница-Ихтиман, Окръжна болница-София и МВР болница. От 1992 г. до 1995 е работил като търговски представител на различни фармацевтични фирми. От 1995 г. до 1997 г. е началник отдел “Лекарствена политика” в Министерство на здравеопазването. За периода 1998-2001 и 10.2002-01.2003 г. работи както директор “Вътрешен пазар” в Балканфарма. Бил е зам.-директор във фармацевтична компания. Зам.-директор е бил и на НЗОК.

 

За него

За д-р Дечев само най-доброто

За д-р Дечо Дечев може да се каже само най-доброто. Имам 40 години стаж, основно в “Пирогов”. От година и половина работя с д-р Дечев и не случайно съм го избрал. Той е човек с характер и позиция, и никой не може да го огъне. Той е от хората, които знаят какво правят. Дай боже да има късмет на стане директор на НЗОК, защото той е мениджър и знае как се управлява подобно звено. Готов съм да му помагам с каквото мога.

Проф. Димитър Раденовски, управител на ДКЦ “Св. Иван Рилски”

 

Доказал се специалист

Д-р Дечо Дечев е добър и доказал се специалист в управлението в болничния сектор. Той се доказа през годините и като успешен мениджър на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Има опит в сферата на лекарствената политика, има богата биография в този сектор. Д-р Дечев няма политически пристрастия и е подходяща кандидатура за поста директор на НЗОК. Надявам се номинацията му да бъде гласувана.

Доц. Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ

 

Приятна изненада

ДПС няма своя кандидатура за поста управител на Национална здравноосигурителна каса. Кандидатурата на д-р Дечев е изключително приятна изненада в изпълнения с проблеми здравен сектор.

Д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на парламента от ДПС и свободи и член на парламентарната здравна комисия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети