Д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ-Велико Търново в отговор на твърдения на червен депутат: Няма закриване на болнични структури! Здравеопазването не е плод, зеленчук!

Няма закриване на болнични структури в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Здравното заведение е в стабилно финансово състояние. Това заяви директорът на областната болница в старата столица д-р Стефан Филев в отговор на твърдения на депутатът от "БСП за България" Валентин Ламбев, който публично заяви, че се закриват отделения в лечебното заведение, тъй като то е във финансов колапс. Преди дни Ламбев отправи официално питане до министъра на здравеопазването, тъй като от 1 май МОБАЛ не обгрижва пациенти с ревматологични заболявания.

Болничният шеф обаче изрично опроверга твърденията на народния избраник.

"Болницата е в стабилно състояние и дори е на печалба. Към 31 юни е реализирана печалба от 419 000 лева, като приходите са увеличени със 158 000 лева. Приходите за шестмесечието на тази година са 10 341 000 лева, а разходите малко над 9 милиона лева. Заради увеличените работни заплати, осигуровки и електроенергия ,разходите са се повишили. Задълженията към доставчиците също са се стопили на 2 532 000 лева към 31 март 2018 г", отчете д-р Филев.

Директорът на болницата категорично отрече, да е закривано отделение по ревматология.

"Временно болницата не осъществява дейност по ревматология, тъй като не отговаряме на медицинските стандарти, за договор с РЗОК и извършване на такава дейност", обясни д-р Стефан Филев.

Той разясни, че единият от двамата специалисти-д-р Георги Николаев, който е на 75 години, напусна с молба от 1 май.

"Тъй като разполагаме само с един ревматолог- д-р Копчева, не можем да осъществяваме такава дейност по клинични пътеки", уточни д-р Филев.

014Д-р Галина Гарева допълни, че според законодателни промени от 2016 година, лечебницата е имала два варианта-или да разкрие такова отделение или да обособи легла в Първо Вътрешно отделение. До май тази година такива болни са се приемали в обособените пет легла във Вътрешното отделение. Д-р Филев подчерта, че болницата продължава да търси ревматолози, но условието те да са на основен трудов договор към нея, затруднява ситуацията.

"Специалността е много дефицитна и тепърва се развива. В Павликени има такъв специалист, но той няма да напусне града, за да работи на първи договор тук", коментира д-р Филев.

Той подчерта, че всичко това е изложено в писмо до здравния министър, а д-р Гарева информира, че и РЗОК е сигнализирана за промяна в обстоятелствата.

Д-р Стефан Филев отговори и на други въпроси, поставени от Валентин Ламбев.На въпрос дали лечебната услуга ще се предостави на частна структура, болничният шеф контрира, че "това не е плод- зелечнук" да се прехвърля медицинската дейност. Той заяви още, че не знае частно здравно заведение, което да обслужва болни с ревматологични заболявания, че законодателството позволява да има частно здравеопазване, че доста частни медицински центрове и лекарски практики са емблематични, и че не са регистрирани като офшорни. На твърдението на Ламбев, че той познавал 6 ревматолози, д-р Филев го призова чрез медиите да осигури поне един да започне работа в МОБАЛ.

На журналистическо питане защо Валентин Ламбев не е потърсил ръководството на болницата, за да се запознае със ситуацията, директорът заяви, че за 5 години само веднъж се е срещал с депутата по негова лична молба.

"Поиска от мен само фирмата-доставчик на храни на болницата да не е от конкуренцията. Може да ме подложите на детектор на лъжата за тези мои думи!", категоричен е д-р Стефан Филев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България