Евдокия Манева: МОСВ бързо трябва да даде отговор, че няма пречки за втория лифт на Банско

Евдокия Манева

"За втория лифт на Банско, МОСВ бързо трябва да даде отговор и той трябва да е че няма пречки. Това обяви бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева. Няма никакви нормативни пречки да се процедира това искане. Отдавна този процес трябваше да завърши още през 2013 г.", заяви тя по БНТ.

"Направихме всичко необходимо тогава, но Борисов подаде оставка. Разгледано беше искането от Висшия екологичен експертен съвет. Съществуващият план е изключително неразумно рестриктивен, изтъкан само от забрани на всякакви нормални дейности. Изменението не засяга обекта на Юнеско. Имаше експертизи на екипи на Юнеско по сигнали на НПО организации, които извършиха оглед и нямаше забележки", подчерта Евдокия Манева. "Заключението беше, че в буферната зона могат да бъдат извършвани и строителни дейности за туризъм. Все още не се процедира инвестиционно намерение, а само намаляване на растрикциите. Самото инвестиционно намерение ще бъде подложено на екооценка и ако има рискове ще се наложат ограничения."

"Не чух на обществените обдъждания нито един разумен аргумент в България да не се развива ски спорт. Говори се общо и неаргументирано. Крайно време е правителството да прояви решителност и да даде зелена улица на проекта. Спекулира се с грижата за околната среда. Целият ми живот е посветен на това и не съм по-малко ангажирана от зелените, но се служи с полуистини и с откровени лъжи и така се манипулира общественото мнение. Младите от протестите не знаят конкретните неща", каза Манева.

"За екооценката на плановете - план за управление на защитена територия е абсолютно безсмислено да се подлага на екооценка, защото съдържанието на плана е една оценка на рисковете за природата и списък от мерки за нейното опазване. С промяната на плана също ще се оцени всичко. Смешно е толкова години да се бавим. Преди 15 години са правени плановете, при остарели разбирания", коментира още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика