Жертва на измамници ги наказа с видеоклип

Пенсионерка помогна в информационна акция на шуменската полицията срещу ало мошениците

Радка от Шумен: Още се страхувам, но мога да спася хора

Радка от Шумен е една от стотиците жертви на телефонни измамници у нас. И една от първите повярвали, че участва в полицейска операция за задържане на ало мошеници. До фаталния разговор с учтивия „старши инспектор Иванов“ била атакувана десетки пъти по телефона, но неуспешно. Последният път от чувство за дълг и гражданска отговорност дала 6 000 лв. и златни накити. Когато казала на дъщеря си, че си чака парите обратно от полицаите, тя я отрезвила - "Мамо, това е измама!" Чуди се как е оживяла, била пред нервна криза. Счетоводителка на 67 г., висшист, а излъгана!.. Унизителната и горчива история не свършва така.

От полицията в Шумен сега наистина потърсили Радка за съдействие срещу епидемията от ало измами. Жената вече е главен герой във видеоклип, който преди седмица ОДМВР-Шумен разпространи. Трепери, но разказва как са я плашили с рязане на уши, пръсти... Паникьосала се, но после повярвала на мним полицай, че ще ги заловят и хукнала към банката за пари. Дала му и номера на мобилния си телефон, защото... ръководел спецоперацията. Сега наставлява хората как да се справят с натрапниците в слушалката: „Задължително трябва да затворят телефона и да се обадят до МВР или своите близки, за да ги посъветват какво да направят. Не се доверявайте на такива обаждания! Полицията не иска пари!“.

От шуменската дирекция са откровени, че не е лесно след такъв шок възрастен човек да се реши със своята история да предотврати други подобни. Всяка реплика на жертвата е изстрадана, благодарни сме, че ни подкрепи в превантивната кампания, казва говорителят на ОДМВР-Шумен Ася Йорданова. Тя е вторият глас, който решително партнира на пенсионерката в близо 2-минутния клип и повтаря, че най-правилно е при позвъняване от непознат да затвориш телефона и само при сигнал „свободно“ да избереш 112 или близки. Иначе на линията пак са измамниците. Клипът се върти по телевизии, регионални и национални сайтове, надеждата е да стигне до възрастните чрез екрана, чрез внуци и роднини.

Наложително е, защото в Шумен има лавина от измами за първите две седмици на годината - при 8 случая са изхвърлени близо 37 000 лв. Летят от балкони или мулета ги прибират от явки пред гаражи, порти. Алоджиите надграждат схемата, обещават и пожизнен бонус към пенсията от 50 лв. и жертвите още повече вярват.

Измамните схеми сработват, защото хората изпадат в стрес, доверчивост, глупост, желание за печалба, алчност... Всеки сценарий уцелва своя група и се менят през годините, разказва ст. инспектор Десислав Райчинов, началник група „Оперативен анализ“ към шуменската дирекция. Припомня за зората през 2000-2001 г., когато хитреци предлагаха изгодни сделки с ремъци, лагери, игли.

Действаха сами, а по-късно наеха мулета-помощници да прибират парите. Вкараха и сълзливата схема за близък, пострадал от катастрофа, искаха пари за лечение. После - синът е блъснал дете, дайте пари да го освободим от ареста. Когато стана популярна, я изместиха оферти за евтини климатици и радиатори, но ги завличаха с капаро. По-късно баби масово плащаха мито за колет от чужбина, без дори да имат близки зад граница и получаваха... кутия с вафли. Най-много измами е имало през 2008-2010 г., но щетите, които нанасят сега, са поразяващи. През 2014 г. шуменци са дали 40 000 лв., а през м. г. са харизали на мошеници 142 000 лв., пресмятат от полицията. Криминалисти са разкрили десет случая, успели да възстановят 10 000 лв.

Радка е сред щастливците. Мулето, взело нейната торба с пари и ценности, е задържано. За да получи условна присъда, изтеглило кредит и върнало парите, платило и златото. Но нищо вече не е същото. „Животът ми се преобърна, станах още по-притеснителна. Вечер съм под ключ, вече не вдигам телефона. Още се страхувам кой ще ме срещне на улицата, дали няма да ми отмъсти...“, гадае жената. Въпреки това се решила да помогне на полицията, за да спаси други.

Има и още доброволци, като Севдалина, уредник в читалище „Стилиян Чилингиров“ в Шумен, която просвещава срещу измамите по своя инициатива. Полицаи разбрали, когато отишли да изнасят беседа. В кв.“Кирково“ пък, пощальонката е човекът с авторитет, който громи алоджиите. Половината област е обходена от криминалисти и инспектори, които дори "играят" телефонните обаждания.

Община Шумен отпечата предупредителни листовки и ги раздава на данъчните си гишета, където пенсионерите са първи платци. Вече са пуснати по селата, пенсионерските клубове, дори в кабинетите на джипитата. Другите общини също ще последват Шумен. Въпреки че в четири - Хитрино, Никола Козлево, Каолиново и Венец няма нито една измама, казва шефът на шуменската дирекция ст.комисар Ялчън Расим.

Според криминалисти, битката срещу измамите трябва да мине и през законова промяна - трябва да се искат данни от мобилните оператори в условията на неотложност. Сега отиват до 3 дни, защото разследващият полицай внася предложение до прокурора, той го завежда в съда и чак тогава магистратите издават разпореждане.

 

Куриози в измамите

Торба с пари вися на дърво

Торба с 2000 евро и 300 лв. увисна на клоните на дърво в центъра на Шумен. Метна я баба на 80 г. Пристигналото чак от Търговище муле Р.Х. скачало дълго. Видяла го продавачка от магазин на партера и услужливо му дала стол и сопа, без да подозира, че помага за измама. Р.Х. е последният осъден от Районен съд на 2,5 г. затвор с 5 г. изпитателен срок, но задочно, защото се укрива. Не е ясно ще върне ли парите на жертвата, както пише в съдебното решение.

Полицай в почивка залови муле жена

Пенсионерка даде 2000 лв., за да помагне на близък да купи евтини климатици, но съседът й полицай Добромир Дончев я спаси. Видял как бабата предава пакет на човек с качулка и го погнал. След гонка се оказало, че мулето е жена - Нериман Х. /33г./ от с. Ясенково. Хвърлила парите, за да се отърве от доказателството.

Затвор за военен-муле

Единствената ефективна присъда в Шуменско е за Йордан Й. /46 г./ от Варна, бивш военен, станал муле на измамници. Взел 4000 лв. от Божанка на 83 г., която повярвала, че синът й пострадал по време на работа. Камери на кооперативния пазар го засекли и се принудил да възстанови парите. Присъдата му е обединена с друга за пияно шофиране.

Жена на 42 г. повярва, таксиджия я спаси

Шуменка на 42 г. /най-младата жертва в региона б.а./, която предпазвала съседки от измами, се хвана на лъжа за участие в полицейска акция през август м.г. и остави 1220 евро, 1570 лв. и 80 г злато до кофа за смет. Таксиджия видял как кола пред него спира често, а водачът се озъртал край боклука. След сигнал до полицията мулето е заловено, а по това време жената още стояла заключена у дома, уплашена, че ще има престрелка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи