Заделяме до 100 лв. за трета пенсия

Една трета от хората искат доходите им на старини да стигнат 80% от последната заплата

Най-много пари взимат в Люксембург

Българите са готови да отделят 5-10% от доходите си за доброволна пенсия. Това показва проучване на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). При положение, че средната заплата за месец март е 1107 лв., това означава, че хората най-често са готови да дават между 50 лв. и 100 лв. месено за трета пенсия, като добавка към задължителните пенсии от държавното обществено осигуряване и от универсалните фондове (за родените след 31 декември 1959 г.).

Както „Труд“ писа, българите ще може да спестяват за трета пенсия чрез вноски във фондове в Париж, Берлин или в произволна страна от ЕС. Това ще стане, ако започне да действа нов общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване.

Според проучването една трета от хората искат доходите им на старини да стигнат 80% от размера на последната получена заплата. В момента обаче това е факт единствено в Люксембург, където пенсионерите взимат пенсии в размер 88% от месечния доход преди да излязат в заслужен отдих. След тях се нарежда Италия с размер на доходите за старини в размер на 69% от заплатата. В България хората може да получават на старини 45% от размера на заплатата преди пенсиониране.

Прогнози на университета показват, че през 2060 г. 100 работещи „ще хранят“ 52-ма пенсионери в Европа, или двойно повече от броя им в момента. Според експерти натискът върху пенсионната система е голям – в България разходите за пенсии възлизат на 8,2% от брутният вътрешен продукт на страната. А до 2060 г. делът на разходите за пенсии ще нарасне до 10,6% от БВП.

Във фондовете за доброволно пенсионно осигуряване в България вноски за старини се правят за 618 хил. души, сочат данните на КФН към края на март. Като 16% от вноските в тези фондове се правят от работодатели, които по точи начин дават допълнителен бонус към заплатите на работниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика