За един има, за други няма

На границата полицаи и военни са рамо до рамо, но едните с 15, а другите с 10 процента увеличение на заплатите?!

Пари в държавата има. Знае се и кой ги раздава. Този път щастието кацна на рамото на полицаите. Вместо с 5 процента, както предвижда приетият от Народното събрание бюджет за тази година, заплатите им ще скочат с 15 на сто по волята на премиера. Протестите дадоха резултат. Според някои, европредседателството ни също си е казало думата.

Само че полицаите не са единствените в сектор „Сигурност“, за който, когато положението стане напечено, започваме да носим вода от девет дерета, за да докажем, че трябва да бъде интегриран и да действа като едно цяло. В интерес на сигурността на държавата и нейните граждани, разбира се. Да вземем за пример границата. Парламентът промени Закона за отбраната и Въоръжените сили и прати армията в помощ на Гранична полиция, за да се подсигурим при евентуален бежански бум. И това продължава вече две години.

Втори пример. В колко горски пожара наред с пожарникарите виждаме да гасят и войниците. Кои вертолети летят над огъня и хвърлят вода? Армейските! Когато зимата затрупа пътищата и хвърли в бедствено положение редица селища, армейците са заедно със спасителите от МВР. Същото наблюдаваме и при честите наводнения, когато животът виси на косъм и зависи от мъжете, които се спускат по въжето от вертолета на 24-та авиобаза от състава на Военновъздушните сили на Българската армия.

Трети пример. Какво се случи в началото на септември м.г. 44-годишният Георги Генов, заподозрян за убийството на жена си Катя Генова от Пещера, беше обявен за общодържавно издирване, след като избяга от местопрестъплението и се укри. По разпореждане на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в помощ на полицейските сили се включиха екипи и високопроходима техника на 68-ма бригада „Специални сили“.

Още по-пресен пример. В първите дни на новата година армията се включи в издирването на шесторния убиец в Нови Искър Росен Ангелов. И не само участва. Екип на Военна полиция откри тялото му.

Така трябва да бъде, но 100 милиона допълнително за заплати има само за полицаите. Няма спор, че трябва да получат и повече. Въпросът е как се стигна до това решение на ранната сутрешна среща на премиера с полицейския синдикат. Според министър-председателя тези пари са заради приноса на служителите на МВР към охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довела до повече приходи в бюджета. Обещанията за догодина са за още 10-процентно увеличение.

А за тези, които в редица рискови ситуации са рамо до рамо със служителите на МВР? Въпросът е напълно логичен. Те, т.е. другата част от сектор „Сигурност“, наречена военнослужещи, остават с 10-процентното увеличение. За тях депутатите гласуваха 100 милиона повече за заплати. Бойко Борисов обаче няма да им извади още 55 милиона, за да се изравнят с колегите си от МВР. Защо ли в Министерството на отбраната и войсковите командвания си блъскат главите да намерят ключа за преодоляване на големия некомплект от личен състав, след като той им се измъква от най-високо място. Този въпрос обаче трябва да го постави министърът на отбраната, който, за съжаление, е в много по-незавидно положение от колегата си в МВР.

Съзнателно или не, в нашите Въоръжени сили нещата са така подредени, че хората с пагони нямат професионална организация. Ако говорим за социален диалог, той е ограничен само до отношенията между политическото ръководство на МО и синдикалните организации, в които членуват цивилните служители. С тях се водят разговори, с тях се подписват споразумения и колективни трудови договори. Социален диалог в истинския смисъл на думата с военнослужещите няма. Поради това те не познават пътя до Министерския съвет и няма как да ги чуе премиерът. Може би и за това в законодателството се поучиха някои неудачи с неприятни последствия, особено в Кодекса за социално осигуряване. Хората с пагони разчитат, както, разбира се, изисква законодателството, на своя министър.

Все пак Европа научи, че заплатите на българските полицаи са ниски. Дано в следващите шест месеца разбере, че мотивацията на военнослужещите също се нуждае от конкретни решения. А нашите политици би следвало да са наясно, че сигурността на държавата не се дължи само на едно ведомство. И още нещо – армията няма инструменти да внася пари в държавния бюджет, за да чака на тази основа по-големи заплати. Изпълнява обаче ангажиментите на държавата в колективната система за сигурност, поддържа мира в Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Мали и къде ли не още, стои на границата, поддържа непрекъсната готовност за предотвратяване на терористични заплахи и за подпомагане на населението и местните власти. Дори се включва в преследването на криминално проявени лица. Вярно е, че не поставя билбордове с английски текстове, но...

 

Сектор „Сигурност“ - на парчета

Като че ли у нас има страх от провеждането на стратегически преглед на целия сектор за сигурността. Има периодично подобни действия в отбраната, в структурите на МВР и в специалните служби. Като цяло, обаче, няма. Обикновено ведомствата работят независимо едно от друго. А един такъв преглед с произтичащите от него законови и не само законови промени, би могъл да предотврати инцидентни решения, породени от определен натиск. И най-важното да установи стабилност в целия сектор, което е много важно при тези рискови професии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи