Земният Исус: Исках да съм психолог

Гледали сте ме през комунизма? Това е чудо!

Едва опазихме Гетсиманската градина от гладни овце

Тед Нийли е в България, заедно с италианското шоу Jesus Christ Superstar, за да изнесат три спектакъла в зала 1 на НДК, първият от които беше вчера. Следващите представления са довечера (6 април) и утре от 20 ч.

Тед Нийли е бил разпъван над 5000 пъти на кръста през последните 45 години, в които е играл ролята на Спасителя в мюзикъла на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс на Бродуей и Уест Енд. Тед е първият Христос от първата филмирана версия на Jesus Christ Superstar през 1973 г. с режисьор Норман Джуисън.

В. “Труд” поговори с професионалния Исус Христос в навечерието на Великденските празници.

- С Исус май сте си близки, след като хиляди пъти сте пресъздавали на сцената последните дни от живота му. Затова ще ви попитам нещо важно: Исус “просто човек” ли е, както пее Мария Магдалена в рок операта?

- Да, в началото е човек, като всички нас. Това е философията на Jesus Christ Superstar - да представи Исус от Назарет, човекът Исус, в последните 7 дни от живота му, видян през очите на неговите ученици. Идеята е че преди да бъде разпнат на кръста и да възкръсне, той е просто един кротък, мил и миролюбив човек. Разпятието променя всичко. А ние се мъчим да покажем какъв е бил този човек, преди да се превърне в онзи, когото сега величаем, обичаме и на когото се уповаваме. Аз вярвам че във всеки от нас има частица от Господ, както казват: Бог създаде човека по свой образ и подобие. Ако е вярно, значи всички ние сме богоподобни. Сега с трупата всяка вечер се опитваме да вдъхновяваме хората, да пренасяме именно този дух - на добронамереност, желание да помогнеш. За мен е много важно, че публиката идва не само заради шоуто, а и защото има духовни търсения.

- Вярващ ли сте?

- О, да. В моя роден град имаше една църква и целият живот се въртеше около нея. Ние бяхме единствената музикална група в градчето и ни канеха за всички събития в общността. Семейството ми бяха силно вярващи и много отзивчиви хора, които непрекъснато се стараеха да помагат на ближните с каквото могат.

- Какъв си мечтаехте да станете като дете? Едва ли е било да сте Исус...

- Ами всъщност исках да стана психолог. Мечтаех си как седя и разговарям с хората, как ги изслушвам и се опитам да им помогна да разрешат проблемите си с това, което съм научил. Очевидно не успях да го постигна...

- Като гледам, очевидно сте успели... През цялото време разговаряте с хора, опитвате се да им предадете това, което сте научили в живота.

- Така е - каквото даваш на хората, това и получаваш. И ако подходиш с добро, ще срещнеш добро. Ако всички вярваме в това, ще има мир, а не войни, разочарования. Този вид общуване, дори да става дума за едни пет минутки, то ни прави по-добри.

- Вие сте изиграли Исус Христос над 2000 пъти...

- Пет.

- Моля?

- Над пет хиляди.

- Как съумявате да запазите собствената си идентичност? Предполагам че на сцената напълно се идентифицирате с този образ.

- Абсолютно.

- И след като 5000 пъти умряхте на кръста и възкръснахте, как успяхте да не загубите представа за собствената си самоличност?

- Определено се идентифицирам с идеята. С този миролюбив, кротък, любящ човек Христос. Но искам да заява най-отговорно: аз зная, че не съм Исус! (Смее се.) Аз съм си един пич от Тексас, който е извадил страхотен късмет да изиграе тази роля. Не можете да си представите какво е усещането - знаете ли с какво уважение ме гледат хората, с каква радост. Това е невероятно щастие.

Когато за първи път излязох на сцената, животът ми завинаги се промени.

- Филмът Jesus Christ Superstar имаше голямо въздействие върху цели поколения, дори в комунистическа България. Какъв беше отзвукът, когато излезе за първи път в Америка?

- Този мюзикъл промени много неща за много хора. Имаше огромни протести, когато за първи път беше поставен на Бродуей. Всяка нощ трябваше да си проправяме път през протестиращите, за да можем да влезем в театъра за представление. Бяха доста агресивни. “Вие сте безбожници! Това трябва да спре!” Един път се заговорих с тях: “Добре, вие гледахте ли шоуто?” “Не.” “Е, против какво протестирате тогава?” “Заглавието е скверно - как може да кажете, че Христос е суперзвезда? Освен това във вашия спектакъл Исус пее. Той не е пял.” Идеше им да ги попитам: “Вие пък откъде знаете”, но им казах: “Добре, аз ви каня на мои разноски да влезете и да изгледате шоуто. След това ще се срещна с вас и ще ми кажете какво точно не одобрявате, за да го променим.” “Ама наистина ли?”, не могат да повярват. И неколцина по-храбри се осмелиха и влязоха да гледат, а след представлението ме чакат да говорим. Казвам им: “Как ви се стори?” “Прекрасно е! Страшно ни хареса!” И така протестиращите станаха нащи промоутъри. Те казаха на приятелите си, че шоуто е чудесно и така думата се разпространи. А заради протестите - толкова много демонстранти в сърцето на Манхатън, около нас беше пълно с журналисти, телевизионни камери, така че представлението беше във всички новини, което си беше невероятна реклама.

- Но световната слава на рок операта идва след първия филм, който излиза през 1973 г. Той е заснет в Израел в сложна политическа обстановка. Какво си спомняте от това време?

- Повечето от нас до този момент не бяхме участвали във филм, така че се учехме в крачка. Но музиката е прекрасна, ние - облечени като библейските герои, намирахме се практически по местата, където събитията са се случили, бяхме изпълнени със уважение и трепет - снимахме из цялата страна, но повечето сцени бяха на Мъртво море. Всичко, което виждате във филма, си беше там. С две малки изключения - платформата на цар Ирод, която компанията ни построи и пусна в Мъртво море. И другото: за Тайната вечеря в Гетсиманската градина си имаше маслинени дървета, обаче земята беше само пясък и камънаци - много постно. За да изглежда по-добре на кино, от продукцията бяха поръчали няколко месеца преди това да се засади трева. И тогава се сблъскахме с друг проблем. Овчарите и техните овце, които по цял ден търсят къде да си щипнат някое и друго стръкче, изведнъж се озовават пред една тучна, хрупкава ливада и започват да й се точат. Та трябваше да се споразумеем с овчарите - те да си удържат овцете до края на снимките, пък после ние ще им оставим тревата да си я изпасат. И, ако си спомняте във филма Исус и Юда се разделят, той хуква да бяга, но минава между едни овце, през които едва си проправя път - е, тези овце си бяха там, защото чакаха за зелена трева.

- Имате хубави спомени от снимките, съжалявате ли за нещо?

- Както виждате, за мен това бяха прекрасни времена. По време на филма се срещнах с жена си - тя беше от балерините в продукцията. Благодарение на него сега имам семейство и дъщеря. (Дъщерята на Тед Нийли Теса е негов пиар и винаги пътува с него.)

- В шоуто, с което идвате, работите с хора, които очевидно ви обожават. Повечето споделиха, че когато за първи път са се озовали на една сцена с вас, не са успели да сдържат сълзите си на вълнение. Вие как се чувствате сред тях?

- Партньорите ми на сцената като деца са ме гледали по телевизията. Ами, страхотно е! Благодарен съм за огромното уважение, което получавам от такива удивително талантливи колеги. Те си мислят, че учат от мен, но истината е, че аз се уча от тях.

Ник Мая:

Юда не е предател, а прагматик

Ник Мая е бразилски рокенрол музикант. Той е най-новото попълнение на трупата и е избран в кастинг сред неколкостотин кандидати.

- Какво мислехте за Юда преди и след Jesus Christ Superstar?

- Израсъл съм в Бразилия. Семеството ми e силно набожно. Като дете си мислех, че Юда е лошият, този който е предал Исус.

Гледах за първи път филма с майка ми и за първи път си помислих, че всъщност може и да не е лош. Може би просто прави това, което според него е правилно.

- Кое е правилната постъпка, според Юда?

- Юда смята, че действа в името на общото благо. Той е много прагматичен. Казва си - няма начин Исус да е Бог, нали се познаваме, знаем си кътните зъби. Май съвсем е откачил. Как да направя така че никой да не пострада? Когато осъзнава какво е направил, изпада в отчаяние. Повратният момент за него е, когато си казва: “Ако е това, което казва, значи ще намери начин да се спаси.”

- Трудно ли ви беше да се идентифицирате с героя си?

- Не, аз съм отрасъл с подобен човек - майка ми беше добра, но много строга и принципна. Ако нещо сгафя, тя няма да застане на моя страна, напротив - ще настоява да ме накажат. За нея е важно нещата да бъдат правилни. Та и Юда така...

- В колко спектакъла на Jesus Christ Superstar сте участвали досега?

- В седем.

- Значи сте отскоро. Как се чувствате в компанията на Тед Нийли на сцената?

- От дете го гледам, знам всички песни наизуст. Да бъда на една сцена с Тед... Това е... Дори не съм мечтал за такова нещо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта