Земя на лизинг е хит сред фермерите

От лизинга печелят и хора извън агросектора

Този финансов продукт е добра алтернатива и когато имат нужда от свободни средства, отчетоха от “Агрион Финанс”

Фермери все по-често окрупняват бизнеса си чрез покупка на земя на лизинг, показват данните на финансиращото дружество „Агрион Финанс”. Заради ниските изкупни цени на продукцията тази година много от компаниите в агросектора нямат възможност да извадят пари накуп. Затова се обръщат към лизинговото дружество, което купува желания парцел и след това сключва договор с лизингополучателя, който започва да го изплаща на вноски. Щом изтече договорът, земята става собственост на фермера, който през цялото време има право да я стопанисва, отдава под наем и аренда, да получава евросубсидии за нея. Спокойствието, че парцелът ще стане собственост на фермера, му позволява дългосрочно планиране и по-голяма смелост при инвестиции, обясняват експертите. Интересът на земеделците към лизинга ще продължи да се засилва и през 2017 г., категорични са от „Агрион Финанс”.

Той е добра алтернатива и когато фермерите имат нужда от свободни пари. Те могат да продадат свой парцел на финансиращото дружество и да го откупят обратно на лизинг. Така си запазват правото за ползване на земята, която остава тяхна собственост, и получават пари в брой. „Агрион Финанс” предлага и такава услуга, като новото е, че осигурява 100% финансиране на сделката. Практиката досега е земеделецът да осигури поне 20% от стойността на земята под формата на първоначална вноска. Ако оценката на „Агрион Финанс” за желания парцел земя съвпада с неговата цена - фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизинговите вноски. Клиентите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10-годишен период.

Лизингът на земя има и инвестиционен потенциал за хора извън земеделието, които могат да се сдобият със земя на същия принцип като фермерите, без да влагат първоначални средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика