Идрис Елба - Тарикатът от Лондон

Британският актьор, продуцент и музикант Идрис Елба е навсякъде в последно време. Преди броени дни той бе водещ на годишните футболни награди на ФИФА в Лондон, а сега българската публика може да го гледа на кино в световния блокбастър „Тор: Рагнарок“. На 45 години Елба е в отлична физическа форма, наскоро игра ролята на боксьор и все още е сред фаворитите за наследник на Даниел Крейг в костюма на Джеймс Бонд.

От години се говори, че Елба е възможно най-подходящият избор за първия чернокож агент 007 и е много вероятно той да поеме ролята след окончателното отказване на Крейг. Идрис съчетава органична улична харизма с култивиран актьорски талант, комбинира хулиганския тарикатски чар с аристократичното излъчване. Това го прави особено добър в разнообразни роли. Той привлече вниманието на масовата публика върху себе си с ролята на наркотрафиканта Стингър Бел в иконичната вече поредица на HBO The Wire. Елба набра скорост и в родината си с образа на Джон Лутър в тв продукцията на BBC “Лутър”. През 2013-а той изигра Нелсън Мандела в престижната биографична драма Mandela: Long Walk to Freedom. Идрис има четири номинации за “Златен глобус” и четири номинации за “Еми”. Той разви успешна кариера едновременно в киното и телевизията, което е постижимо за мното малко изпълнители. Особено качествена актьорска игра той предложи в бруталната драма на “Нетфликс” Beasts of No Nation, където майсторски изгради сложния и стряскащ образ на африкански военен вожд в раздирана от кървав граждански конфликт държава.

По-малки, но също добре приети роли той записа в масивни суперпродукции като “Американски гангстер” и “Прометей”. Сега Елба, който постоянно търси начини за своята артистична диверсификация, се готви за своя режисьорски дебют Yardie по едноименната книга на Виктор Хедли.

Идрис Елба се ражда в Лондон в имигрантското семейство на работник във фабрика и домакиня. Баща му е от Сиера Леоне, а майка му от Гана. Те сключват брак в Сиера Леоне и се преместват в Лондон. В училище той съкращава името си от Идриса на Идрис и от рано започва да играе в гимназиални пиеси и продукции. През 80-те вече е твърдо решен, че ще преследва пътя към превръщането си в професионален актьор, но паралелно с това се занимава и с другата си голяма страст – музиката. В края на десетилетието той напуска училище и започва да работи в Националния младежки музикален театър след като печели грант в размер от 1500 лири. През тези години Идрис работи всякакви неща, за да се издържа - от смяна на гуми до нощни смени във фабриката на “Форд” в Лондон.

В началото на новия век се налага като познато лице от втория план, а след успеха си в The Wire и “Рокенрола” бързо успява да се изстреля сред елита на шоубизнеса. Най-новата му роля е в комиксовата екстраваганза “Тор: Рагнарок”. Филмът тръгна и по българските кина и се очаква да се превърне в един от най-масивните екранни хитове на годината.

 

Работи и като DJ

Идрис Елба е особено популярен и в средите на младежите, които ходят по най-модните денс клубове и са се потопили в субкултурата на електронната музика и бесните партита. Причината е, че той от години работи като DJ с артистичното име DJ Big Driis (or Big Driis the Londoner). Елба е огромен фен на хип-хоп и соул жанровете и редовно имплементира елементи от стиловете, които харесва в своите продължителни DJ сетове. Елба не е просто актьор, който е решил да пуска музика на разни купонджии. Той има дългогодишно влечение към тази сфера и се изявява там с реален професионален успех. Като DJ е забавлявал гостите на някои от най-популярните партита от Лондон до Лас Вегас.

 

За него

Прекрасен актьор, трябва скоро пак да работим заедно

Останах с чудесни впечатления от съвместната работа с Идри по “Тъмната кула”. Освен, че познаваше много добре творчеството на Стивън Кинг, чийто произведения вдъхновиха филма, той наистина се прояви като изключителен професионалист. Идрис е в отлична физическа форма и ме вдъхнови да се раздам тотално за екшън сцените ни. Гледал съм го в много филми и винаги ми е правил впечатление. Прекрасен актьор, трябва скоро пак да работим заедно.

Матю Макконъхи, актьор

Ще бъде чудесен избор за Джеймс Бонд

Идрис е един от любимите ми британсски актьори. Направи страхотни роли в “Рокенрола” и “Прометей”. Той е от тези изпълнители, които само като влязат в кадър и веднага изпълват пространството, а публиката не може да отлепи очите си от него. Той може да играе злодей, герой и дори обикновен човек с проблеми. От едно известно време се говори, че той може да бъде следващият агент 007. Идрис несъмнено би бил един чудесен избор за ролята на Джеймс Бонд.

Ема Стоун, актриса

Идрис е страшно печено копеле

Елба е голяма работа. Докато снимахме заедно „Рокенрола” преди години си прекарахме страхотно. Този филм ни направи приятели, а самата работа по него беше чисто удоволствие. Станахме си тайфа заедно с него, Том Харди и режисьора и сценарист Гай Ричи. И това си пролича на екрана, много фенове после ми споделиха, че органичното ни приятелство се е отразило прекрасно върху самия филм и историята вътре. Какво да ви кажа, Идрис е страшно печено копеле и му желая целия успех на света.

Джерард Бътлър, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети