Израелски учени дешифрираха скрижал от Мъртво море

Израелски учени са сглобили и дешифрирали един от двата досега неразчетени древни ръкописи от Мъртво море, повече от половин век след откриването му, съобщи АФП, цитирана от БНР.

В разчетения текст се споменава 364-дневният календар, използван от секта в пустинята в Юдея, който е различен от лунния календар, използван в днешната еврейска религиозна практика. Споменават се също ежегодните празници на виното и маслиновата реколта, които вече не се отбелязват в юдаизма.

Досега се смяташе, че общо над 60-те малки фрагменти от пергамент с кодирано еврейско писмо са части от множество свитъци, обяснил говорител на университета. Ешбал Ратсон и Йонатан Бен Дов от университетския факултет по изследвания на библията открили, че фрагментите са част от едно цяло, след като преди година започнали да ги проучват. Те подредили парченцата и се получил самостоятелен свитък.

Скрижалите от Мъртво море, които включват най-старите известни ръкописи на еврейската библия, датират от периода между 3 в. пр. н. е. и 1 в. сл. н. е. Те са общо около 900 и са открити между 1947 и 1956 г. в Кумранските пещери над Мъртво море.

Пергаментовите и папирусови свитъци са на иврит, гръцки и арамейски и включват няколко от най-ранните известни текстове от библията, между които и най-старото оцеляло копие от Десетте Божи заповеди.

Много експерти смятат, че ръкописите от Мъртво море са писани от есеите - еврейска секта, която се оттегля в юдейската пустиня около Кумран и тамошните пещери. В съобщение на университета в Хайфа се казва, че Ратсон и Бен Дов сега работят върху разшифроване на последния неразчетен свитък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука