Иконите на Дончо Дончев

Дончо Дончев не е от художниците, които грабват тубите с боя и с налудничав поглед се разправят с платното, сякаш помежду им гори лична вражда. Той е ерудиран човек, художник, който много чете, много знае и мисли. Зад всяко негово произведение стои идея или концепция. С картините си Дончев изразява своята гражданска и човешка позиция, иронизира, благославя или прославя. В петък беше открита изложбата му “Икони” в столичната галерия “Валер”.

Когато е обединил в една експозиция изображенията на Свети Георги, Орлов мост, арлекин, панаир и Народния театър, художникът е подходил по своя специфичен начин: концептуално. “Икони” е проект, който отразява знакови обекти и герои от древността до наши дни - обяснява той. - Вплел съм християнски притчи и съвременни истории в едно.”

Определението за думата икона е “изображение или картина, портрет на обект, предназначен да изразява, представя или да осъществява аналогия с нещо”. В този смисъл Народният театър е икона, защото е символ на българската култура и духовност, детският образ в картините “Ангел I и II” е иконичен за любовта на родителя към детето и т.н.

В експозицията са показани около 30 различни по техника и материал произведения. Има колажи, живопис, смесена техника, дори и изображения върху дърво - образите на Свети Георги и Свети Петър. Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май.

Междувременно “Труд” научи от автора, че на 8 май във Военния клуб ще бъде открита и втора негова изложба - сатиричният проект “21 век”, в който световните лидери са представени като тесте от карти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура