Какво още освен любов?

Бардът Славимир Генчев

Славимир Генчев зарадва влюбените с изящно томче любовни стихове за Св. Валентин

Пред Деня на Св. Валентин издателство „Изида” избра поезията на Славимир Генчев, за да зарадва влюбените с едно изящно томче любовни стихове, дело на автора през последните 40 години. Тук ще видим и студентски увлечения, и зрели признания към реални и въображаеми любими. Как се стига до любовна анамнеза, какво се крие в тайниците на душата, коя е непредсказуемата фабула и ненагледната жена? Всичко това ще научите в новата стихосбирка „Или хубаво, или още” (2018).

Славимир Генчев е известен не само като остро социален поет, но и като тънък лирик, и завладяващ бард. Към голяма част от стихотворенията си той е написал музика. Очевидно нямаше как премиерата на това ново томче да не бъде съпроводена с няколко негови изпълнения на китара. Събитието се състоя в галерия-книжарница „София-прес” и привлече десетки ценители на любовната поезия.

Славимир Генчев работи в различни жанрове, които на моменти даже си противоречат. Но тук той е създал изцяло лирическа книга, посветена на Голямата любов – не една, а метафора на това велико чувство. Той подхожда интелектуално към емоцията, осмисля афористично всяко чувство, търси нови пространства на личната си сетивност. Той е откровен, прям, неподражаем и извън всеки добре познат ни шаблон в този жанр” – каза в експозето си Димитър Христов, водещ на премиерата.

Стиховете в новата книга биха послужили на композиторите, които търсят качествени текстове за своите интерпретации: класически стих, визуални метафори, ясни послания. Ето как завършва творбата „Контрапункт”:

Не, в началото не е Словото,

както пише

евангелистът;

има само любов –

без оковите,

назовани лъжа и истина.

Затова не искай от мене

да ти кажа какво е лошо.

Има правило

без изключение:

за любов –

или хубаво,

или още.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура