Катарина Вит е най-красивото лице на социализма

Принцесата на леда е галеница на режима. Актриса и модел на „Плейбой” тя разбива не едно мъжко сърце

Катарина Вит е второто лице (след Людмила Гурченко ) от новата ни съботна рубрика “С любов от ...”. Тя е блестящата запазена марка на ГДР и в същото време първата общогерманска спортна звезда. Една от най-великите фигуристки на всички времена е обичана, а след това мразена заради връзките й с ЩАЗИ и привилегиите, които комунистическия режим й дава. Актриса, модел на “Плейбой”, ледената кралица, разбила не едно мъжко сърце, продължава и днес да пленява всички. И така - ето я историята на Кати в “От ГДР с любов”.

 

Медиите в САЩ я сравняват с любимката на Америка Брук Шийлдс

Мултимилионерът Арманд Хамър ходатайства за нея пред Ерих Хонекер

Следена е от 8-годишна, а досието й в ЩАЗИ е 27 тома и 3500 страници

Кати върти любов с две холивудски знаменитости - Ричард Дийн Андерсън и Дани Хюстън

Наричат Катарина Вит най-красивото лице на социализма. Така я определи американското списание “Тайм” и я сложи на корицата си през 1988 година. Шампионката по фигурно пързаляне, която накара почти целия свят да се влюби в нея, е удивителна жена, чиято история е колкото красива, толкова и ужасно тъжна. Кати, както й казват всички в Германия, е роден талант, но изгрял и благодарение на страхотна дисциплина и себеотдаване, на къртовски труд и амбиция, както и на съвместната работа с Юта Мюлер. Знаменитата треньорка е до своята ученичка цели 20 години и успехите за фройлайн Вит са записани със златни букви в историята на фигурното пързаляне - два пъти олимпийска, четири пъти световна и 6 пъти европейска шампионка.

Да видим началото на тази легенда. Родена е на 3 декември 1965 г. в източногерманския град Кемниц (преди Карл Маркс Щат). Качва се на кънки, когато е петгодишна, а на 18 младата надежда на ГДР вече е европейска шампионка. 1984-а е годината на големия триумф на 19-годишната Кати - първо олимпийско злато в Сараево. Публиката е във възторг, омаяна от чара и таланта на “червената” германка. Тя предизвиква лавина от любовни писма към пощенската й кутия - 35 хиляди! И Катарина окончателно се превръща в световна знаменитост. “Темпераментът на Кати е взривоопасен. Тя е дива и необуздана и общуването с нея не винаги е било лесно. Заради това трябваше често да слиза на земята.”

Констатацията е на великата фрау Мюлер, жената, която 20 години буквално я тероризира на всяка тренировка. Днес 91-годишната Юта продължава да се вижда с Кати и да ядат заедно любимите си торти.

Годината е 1987-а, в навечерието сме на Олимпиадата в Калгари. Катарина е пред нервен срив и криза в личния си живот. Тя се разкъсва между двама мъже. Търсейки най-добрата музика за олимпийската си програма, тя изведнъж решава - няма как да бъде друга освен “Кармен” - любовен сблъсък, испански страсти и трагичен финал. И идва 1988-а, когато става ясно, че основната й конкурентка атлетичната афроамериканка - Деби Томас от САЩ, е решила да изиграе също “Кармен” по музиката на Бизе във волната си програма. От това съвпадение на музиката северноамериканската преса прави страхотен пиар. В САЩ и Канада преди и по време на олимпийските игри дуелът между двете “Кармен” на леда се превръща в основен двубой и тема за коментари. Публиката вече е “загряла”, а денят е 27 февруари 1988-а. На леда се появява примамлива фигура, облечена в яркочервено и черно, с впечатляващо деколте, която се плъзва почти безшумно на леда в смълчаната зала. Момичето е смайващо красиво: с начервени устни, издърпана назад коса, захваната с фламенко украса. Това, разбира се, е Катарина - Кармен, която се пързаля за своето бъдеще. Тя знае - ако играе безупречно, я очаква шанс за професионална кариера, ако се подхлъзне и падне - ще се върне в Източна Германия. Тя е на леда, за да покаже и величието на една политическа система пред друга. Колкото и да звучи невероятно - Кати и връстниците й са в Калгари, за да помогнат и за друга победа - тази в Студената война. Червеният Изток и капиталистическият Запад се надиграват, а смазването на противника е символичен триумф за цяла политическа система. Двубоят завършва с феноменална победа на Катарина. Деби Томас не издържа на напрежението и дори отстъпва второто място. Когато играят двете съпернички - Деби и Кати, е регистриран небивал зрителски интерес в целия свят - рейтингите на телевизиите тогава бият всички рекорди.

Разбира се, че такава красива жена като Кати не може да живее без любов. Още в началото до нея се оказва джаз барабанистът Инго Полиц - 7 години по-възрастен от нея. Връзката между двамата, макар и с прекъсване, продължава няколко години, но накрая двамата се разделят, не без помощта на ... спецслужбите. Следващата реална тръпка и претендент за ръката й е Ричард Дийн Андерсън, известният американски актьор, изиграл мъжествения герой в мегасериала “Макгайвър” (MacGyver). Привличането между двамата е любов от пръв поглед, но любовната лодка скоро тръгва към дъното. Причината - и двамата се оказват “вълци единаци”, които не са способни на жертви, заради семейството (между другото и двамата досега нямат такова).

След раздялата на Кати и Ричард медиите са безмилостни към германката. За неин избраник пресата обявява всеки мъж, оказал се до фигуристката. Сред тях попада дори тениситът Борис Бекер, който я кани да гледа финалния му двубой от турнира “Уинбълдън”. Тогава британската, а и немската преса буквално изригват: “Двамата са прекарали нощта заедно! Очевидно те на свой гръб са изпробвали крепкостта на германско-германската дружба.” “Борис и Кати - идеалната двойка на нацията!” “Какво ли потомство ще имат те!”

Последват още любовни терзания... Пред чара на германката капитулира и друга холивудска знаменитост - актьорът Дани Хюстън. Но и там нещата са за кратко. Не липсват и още музиканти - един от тях е популярният в родината й Ролф Брендел. Сред “феновете” й обаче има и психоманиаци, които истински вгорчават живота й като я преследват в цял свят. Единият е 50-годишният калифорниец Хари, а другият е японец. И двамата създават доста грижи на полицията и на атенти на ФБР, които се грижат за безопасността на красивата Кати.

Почти до закриването на ГДР на Катарина не е разрешено да участва в ледени шоу програми на Запад, макар че има право да пътува свободно в чужбина. По-късно е изяснено, че за нея се е застъпвал небезизвестният Арманд Хамър - мултимилионер и приятел на СССР още времето на Ленин. Хамър лично е молил “другаря Ерих Хонекер” - партийният и държавен лидер на ГДР, да разреши на фройлайн Вит да подпише изгоден договор с водещи американски производители. Въпреки всички спънки и откази, Кати успява да го направи. След втората й олимпийка титла тя получава шестмесечен договор със знаменита американска фирма и така започва нейната блестяща 20-годишна професионална кариера в щоубизнеса.

Пристигайки в страната на неограничените възможности, Кати дори не подозира колко огромна е популярността й в САЩ. В красивото й лице тогава те виждат поразително сходство с друга тяхна любимка - холивудската звезда Брук Шийлдс. Американската преса преувеличава темата, като поставя снимки и на двете хубавици една до друга. Брук и Кати - “сестрите в пресата”, за първи път се сблъскват през 90-те години. Двете се оказват в курортния град Сън Вали и когато се виждат, се хвърлят в прегръдка. “Най-красивото лице на социализма се срещна с най-красивото лице на капитализма” - така пишат тогава вестниците в САЩ. Иначе двете наистина могат да минат за двойнички. Тя до такава степен е спечелила сърцата на американската публика, че един журналист там я нарича в своята публикация “Брук Шийлдс на кънките”, а ТВ репортер пък отбелязва, че “Ако това е истинското лице на социализма, тогава най-добре е и Америка да премине към социализъм”.

След обединението на двете Германии за Вит настъпват тежки времена. Едва ли германски атлет е получавал толкова много анонимни писма, пълни с обиди, нецензурни думи и омраза. Наричат я как ли не: “хонекерска любовница”, червената курва на ГДР”, способна за “танци само пред Кремъл”, “червената дъщеря на Маркс”... И обичаната от всички Катарина трябва да изживее омразата на сънародниците си, след като досието й в ЩАЗИ (Държавна сигурност на ГДР) става публично достояние. През 1993 г. Вит е обвинена, че е сътрудничала на тайната полиция в родината и е предавала приятелите си. Спортистката категорично отрече това да е вярно и макар и трудно, но успя да наложи съдебна забрана за публикуване на досието й - то заема 27 тома и над 3500 страници. Спортистката изживява истински шок, когато разбира, че през всичките 20 години, докато се е състезавала за ГДР, е била следена, всяка нейна стъпка и разговор са били записвани. Дори най-интимни подробности от ежедневието й като например това как прави секс. Комунистическият режим в родината й обаче я използва като рекламно лице на политиката, която води. Без да иска чаровната Кати става едно от “оръжията” на режима, макар и символични, по време на Студената война. Тя е и затрупана с привилегии - първият й автомобил е синя “Лада” от резервите на ЩАЗИ, получава апартамент, разрешение за пристрояване на дома на родителите й, почивки в чужбина - сред тях и на Българското черноморие и дори ...съдомиялна машина. Досието й носи името операция “Флоп”. В нейната биография четем: “По-добре да не бях научавала някои неща. Не съм била шпионин, но не съм и боец от съпротивата. Не съм била жертва, а просто обект.” За щастие, това безумие и лудост скоро отминават, и Вит пак става всеобща любимка...

Катарина предизвиква истински фурор през 1998 г., когато позира гола за “Плейбой”. Това е вторият случай в историята на списанието, в който тиражът е изчерпан до последния брой. Първият е от 1953 година, когато на корицата на мъжката библия е Мерилин Монро. Със същата лекота, с която се изявява върху леда, Катарина се появява и във филмови и ТВ проекти. През 1990-а тя е гост звезда във филма “Джери Магуайър” с Том Круз. През 1998-а играе руската фигуристка Наташа Кирилова в култовия филм “Ронин”, редом до Робърт Де Ниро и Жан Рено, а през 1997 и 1998-а се появява като гост звезда в ТВ сериала “Arliss” с Памела Андерсън. Тв сериалът “Carmen on Ice” (1989) е за телевизиите HBO и ARD и е изключително успешен. В него Кати изпълнява ролята на Кармен, а с нея участват и близките й приятели шампионите на леда Браян Бойтано и Браян Орсър - за този филм тя получава наградата Еmmy.

Катарина Вит завършва забележителната си професионална кариера през 2008-а. Тя все още като преди обикаля без умора света и се занимава с благотворителност, обожава сладкото, скоростите и състезанията. Вече е на 53 години, а мястото до нея е все така вакантно за мъжете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл