Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни

Проучването проследява живота на над 100 000 души

Куркумата е полезна за мозъка

Изследване на учени от Харвардския университет за траен ефект върху продължителността на живота проследило над 100 000 души повече от 14 години.

Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите. Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни - овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания. За всеки 30 гр подобна храна дневно рискът от смърт намалява с 5%, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване - с 9%.

Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет.

Те съдържат и много минерали и витамини - цинк, мед, манган, желязо и витамини В1. Овесените ядки свалят холестерола и предотвратяват образуването на мазнини в кръвоносните съдове.

За по-голяма продължителност на живота се препоръчват и мазнините. Около 60% от мозъчното вещество се състои от мазнини, основно омега-3 мастни киселини. Смята се, че въпросните мастни киселини подобряват концентрацията, запаметяването и настроението. Отличен източник на омега-3 мастни киселини са мазните риби като скумрия, сьомга и сардини, лененото семе, чията, орехите.

По отношение на подправките куркума е една от препоръчителните такива, които е добре да се използват при овкусяване на ястия. Редица изследвания са установили ползата от подправката куркума за доброто мозъчно здраве. Активното й вещество куркумин подобрява паметта, забавя свързаното с възрастта намаляване на познавателните способности и противодейства на депресията. Консумацията пък на копър помага на храносмилането.

Ферментиралите храни също са добър избор за менюто. Консумацията на продукти като кисело мляко, кефир и кисело зеле стимулира полезните чревни бактерии. Човешките черва се обитават от полезни бактерии, оказващи благоприятно влияние върху мозъка. Въпросните микроорганизми отделят невротрансмитери и аминокиселини, които контролират възпалителните процеси и производството на хормони и оказват въздействие върху мозъчните функции.

Бобовите храни са също отличен източник на белтъчини, фибри и витамини от групата В. Бобовите култури поддържат кръвната захар и кръвното налягане в норма.

Проучванията доказват, че бобовите култури действат много добре за поддържане на кръвната захар и кръвното налягане в норма, за понижаване на холестерола и подобряване на чревното здраве.

 

Откритие за суперхрана

Смес от броколи лекува рак

Зеленчукът убивал 75% от туморите

Сингапурски учени са установили, че йогурт на базата на броколи предотвратява и дори лекува рак на дебелото черво.

Направеният със суперхраната йогурт убива 75 процента от туморите и над 95 процента от раковите клетки на мишки, отгледани лабораторно.

Броколито съдържа противораковия агент сулфорафан, а йогуртът – пробиотици, които поддържат естествения баланс на организмите в храносмилателната система. Учени от Националния университет на Сингапур създали безвредна форма на бактерията ешерихия коли, която е характерна за червата.

Те са я превърнали в пробиотик, който се закрепва за раковите клетки и освобождава ензим, превръщащ вещество в броколито в мощен противораков агент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл