Кметът на Община Златарица пак ще яхва снегорина

Пенчо Чанев се оказва с вързани ръце и се върти в омагьосан кръг от недомислици

Златарица е една от малките общини в страната с население от 4577 души, но пък се управлява от кмет с амбиции. Това обаче се оказва, че съвсем не е достатъчно за просперитета на градчето и прилежащите села, които са сгушени в сърцето на Стара планина. Неуредиците са много и то предимно от законови недомислици.

„Нямаме просрочени задължения, спазваме стриктно финансовата дисциплина и можем да се похвалим с едни добри финансови резултати. С цел да бъдат обхванати всички деца и да посещават детска градина и училище , общината премахна таксите за детска градина, а храненето до осми клас в училище е безплатно. Средствата се осигуряват от допълнителни икономии, които са наложени в общинската администрация”, изтъква Пенчо Чанев в писмо до министерствата и всички висшестоящи държавни ведомства.

Градоначалникът информира институциите, че по различни програми са обновени детските градини и училища в цялата община. „По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) обновихме и ремонтирахме 20 улици в града и селата . Със собствени средства общината изготви работен проект за рехабилитация на водопроводната мрежа и изграждане на канализационната мрежа на Златарица на стойност 37 450 лв. За съгласуване на същия този проект Общината беше одрана, извинявам се за грубия израз, общо с такси в размер на 4088,16 лв. от различните държавни институции: АПИ - Областно пътно управление, Министерство на вътрешните работи - сектор Пътна полиция и служба Пожарна безопасност, Регионална здравна инспекция, Енерго Про, БТК. Само в АПИ - Областно пътно управление сме заплатили за съгласуване такса в размер на 2070,22 лв. а в същото време вече 10 години поддържаме банкети и пътното платно на третокласната пътна мрежа на Областно пътно управление - Велико Търново със собствени средства”, заявява в посланието си гневният управник.

Пенчо Чанев информира, че е бил увеличен размерът на данък сгради с обещанието пред местните жители, че тези пари ще им се върнат във вид на нова канализация. Така в общинската хазна вече има спестени 500 000 лева, но пък се оказва, че не могат да бъдат вложени по предназначение. Куриозът е, че общината няма разрешително за заустване на водите, защото срокът на предходното е изтекъл. Ново пък не се издава, докато районът няма пречиствателна станция. За такова екосъоръжение обаче кметството не може да си позволи да кандидатства със свои средства, защото трябва да брои 1,5 млн. лева, а по ОП „Околна среда и води” не може да кандидатства, тъй като е с под 10 000 души население. В същото време общината не е в състояние да претендира за финансиране по ПРСР, защото пък Златарица е с население от 2600 човека и надхвърля заложения праг от 2000 души.

„Асфалтиране на улиците можем да започнем едва след подмяна на канализацията. Така мандатът неусетно си изтича, животът си минава, а в Златарица продължаваме да газим калните улици. Реално се оказва, че съм с вързани ръце и се въртя в омагьосан кръг. Не ми остава нищо друго освен да купя нов служебен автомобил за 200 000 лева и местните хора да ме гледат накриво. Държавата търпи санкции, че не изгражда пречиствателни станции. В същото време в края на юли Министерският съвет раздаде 60 млн. лева на общини за детски и спортни площадки, докато с тези средства можеха да се изградят 20 малки пречиствателни съоръжения”, коментира пред „Труд” Пенчо Чанев.

„Докога ще се раздават средства на общини по неясни критерии, които могат да

получат парите чрез европейско финансиране за такъв вид обекти?Ще получи ли Община Златарица средства в размер на 700 000 лв. за проектиране и изграждане на пречиствателно съоръжение? За общини като Златарица, които не могат да кандидатстват по никоя оперативна програма, за изграждане на ПСОВ и канализация, ще се предоставят ли целеви средства от държавния бюджет, за да отговори в края на 2020 г. държавата на изискванията на Европейската Комисия за изграждане на ПСОВ и канализационни системи в населените места? До кога общините ще предоставят безвъзмездно помещения на държавни структури, а в същото време ще плащаме такси за съгласуване? За всички изброени по-горе проекти сме платили такси за над 15 000 лв., които са достатъчни за ремонт на кметството и читалището в златаришкото село Росно”, пита в писмото си Пенчо Чанев. В заключение той обявява: „ След като НСОРБ не можа да защити интересите на всички общини, до края на своя мандат през 2019 г. няма да превеждам членския внос на Община Златарица в НСОРБ. За 2017 година това са 975,65 лева, с които ще поправя покрива на кметството в село Средно село”.

И докато чака отговор от институциите, кметът се стяга втора поредна зима да яхва снегорина и да проправя пъртина по златаришките трасета и към близките планински селца. Вече е обявена обществена поръчка за снегопочистването. За пътните настилки от около 110 километра са осигурени 70 000 лева. От миналия сезон са икономисани 8000 лева. „Пари имаме, но нямаме техника и хора. Стигнахме до там, че се молим на фирмите да дойдат и да вземат пари, но те не искат да поемат рискове и отговорност, защото търпят санкции при оплаквания. Снегопочистването е специфична дейност и хората и машините трябва да са на място. Земеделските производители също масово отказват да се включат. Ще се опитаме да се справим със собствени сили и средства и не ни остава друго, освен да се молим да няма много сняг”, реди Пенчо Чанев.

Градоначалникът вече е заявил, че в събота и неделя лично ще участва в снегопочистването. Общинската управа ще се опита със собствени средства да купи високопроходима техника. В кметството има вакантно място за тракторист, но няма желаещи да се хванат на работа за заплата от 550 лева.

„Има сериозен глад за кадри. Специалистът в отдел „Образование” и техническият специалист са готови всеки момент да си тръгнат, защото заплатите са мизерни, а ангажиментите и отговорностите непрекъснато се увеличават. В същото време директорите на детските градини вече са с брутни възнаграждения от по 1540 лева, които надхвърлят кметската заплата”, споделя Чанев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи