Котките – метафора на любовта

Защо точно котките са във фокуса на поета Николай Милчев? Тази загадка ще разшифровате, ако прочетете новата му стихосбирка, озаглавена „Ти и котките следобед” (изд. „Симолини 94”, 2017). Премиерното събитие събра в Столичната библиотека над 200 негови почитатели, които бяха пристигнали от различни краища на страната. Факт, който говори красноречиво, че стойностните български автори се четат, а уважението към тях преминава границата на обикновеното „Браво!”.

 

Редактор на книгата е съпругата на поета – Цветана Милчева, която каза: „Тези 26 стихотворения от любов си пробиха път в една сложна обстановка: между блокадата на София от откриване на Европредседателството и 8 паралелни протеста. Книгата пътува дълго към себе си, намаляваше постепенно – от 60 стихотворения останаха 26. Движението от много към малко означава не да губиш, а да откриеш нишката, заради която е всичко... Творбите нямат заглавия. Нека си признаем, че не всичко в света може да се онаслови. Понякога остават само сенките на думите...”

Авторският рецитал на поета включваше 10 стихотворения от новата книга, а музикалните интермедии бяха дело на младите музиканти Гарбиела Калоянова и Кристиан Калоянов.

Николай Милчев благодари на художничката Здравка Брайкова, чието оформление е превърнало книгата в бижу на полиграфията. „Без тази зала и всички вас животът ми няма смисъл, аз пиша за вас, които имате сетива да разчетете посланията в моите стихове. Истината в изкуството и поезията никога не отразява истината в живота. Тя е друга и поетът има призванието да я измисля всеки път. И да не искам да я измислям, думите го искат” – каза Николай Милчев. „Ти и котките следобед” е книга, номинирана за наградата „Балканика”. Метафоричното зрение на поета фиксира детайлите на любовта по един уникален начин – в чувствена, цветно-визуална, природно-осезаема амалгама от докосвания, „една коричка стихове”, „по-мяукаща, мека жена” и „лачените отражения на охлюви в тревата”, където „ореховата спалня е всичко”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура