Крави, кози, елени и орли за победителите в ски състезанията

Седмица преди Коледа Линдзи Вон се завърна след 10-месечна пауза на почетната стълбичка с победата си в супергигантския слалом за световната кута във френския курорт Вал д’Изер. На награждаването тя получи огромна 40-килограмова пита сирене бофор, която успя да вдигне над главата си и да позира за ефектна снимка. Това далеч не е единственият странен „трофей“ в кариерата на американската скиорка. Ледената кралица със 78 победи зад гърба си е свикнала със странните отличия в някои планински курорти.

Вал д’Изер поставя началото на една традиция през 2005 г. Тогава на първо място в спускането се класира отново Линдзи Вон, но с моминската си фамилия Килдоу. Организаторите на състезанието решават да наградят победителя с крава от местната савойска порода тарин. От нейното мляко се произвежда твърдото жълто сирене бофор, с което се приготвя прочутото савойско фондю. Разбира се, кравата е символична награда с рекламната цел да популяризира местния фермерски район. Никой не е очаква, че след награждаването Линдзи Вон ще поиска да запази животното, вместо да го замени за предвидения чек на стойност 5000 евро.

„Кравата беше толкова сладка и веднага я харесах, кръстих я Олимпия, защото предстоеше олимпийска година – разказва Линдзи. – Всъщност цената й беше 20 000, а не 5000 евро, колкото ми предлагаха в чека. Никой не очакваше, че ще предпочета животното пред парите. След състезанието трябваше да проведем лагер с националния отбор в австрийския курорт Кирхберг и там открих един човек, който можеше да вземе Олимпия в своята ферма. Той се съгласи и моята „награда“ пътува 10 часа във фургон дотам...“

Четириногата любимка на Линдзи Вон обаче крие изненада в корема си. Тя ражда ражда женско теленце, което скиорката нарича Съни. Следващото малко на Олимпия получава името Карин – на сестрата на скиорката, която хич не е въодушевена от идеята да стане кръстница на крава. Впоследствие Съни ражда две телета – Дон и Шърли, кръстени на дядото и бабата на Линдзи. Така спортистката се оказва собственичка на цяло стадо, блеещо по ливадите на австрийските Алпи. Тя наглежда „стоката“ си, когато има подготвителните лагери наоколо. Веднъж във Вал д’Изер американката беше наградена и с коза, която подари на местен жител, а той в знак на благодарност й носи топъл домашен хляб при всяка нейна визита.

Във финландския курорт Леви също връчват живи награди – северни елени. Победителите обаче нямат право да си ги вземат, а само да им дадат имена. При първия си успех там американската алпийка Микаела Шифрин кръсти своя елен Рудолф на приказния помощник на Дядо Коледа. А когато спечели за втори път, нарече следващия си „трофей“ Свен – на симпатичния лос от анимацията „Замръзналото кралство“. Тази година класиралият се на първо място Феликс Нойройтер кръсти елена на невръстната си дъщеря Матилда, защото това бе първата му победа след нейното раждане.

Отвъд Атлантика, в суровите планини на Колорадо, победителят в Бийвър Крийк се награждава с орел. Животното не е избрано случайно, защото легендарната писта за алпийските дисциплини носи името „Грабливи птици“. Който спечели там също няма право да запази наградата си, а само позира с нея за снимка, картина или статуетка, която вече може да прибере за спомен.

В швейцарския курорт Аделбоден туристите обикновено си купуват като сувенири хлопатари за едър добитък, които са емблематични за областта. Ето защо победителят в ски състезанието получава един гигантски хлопатар. И ако вече е спечелил крава във Вал д’Изер (като Линдзи Вон), ще може да го използва наистина по предназначение.

У нас дават агнета и кочове, в чужбина – бира, сирене, банани

Крави, кози, елени и орли за победителите в ски състезанията

Телета, кочове, агнета и други потенциални източници на мръвки за скара, чеверме и курбан чорба са наградите в пехливанските „мазни“ борби по нашите географски ширини. Но и в чужбина се отблагодаряват на шампионите в натура.

Английският голфър Стив Уебстър през 2015 г. печели Откритото първенство на Италия и получава две огромни пити от подобното на пармезан твърдо сирене „Грана Падано“, равняващо се на собственото му тегло. Победителят в определен етап от колоездачната обиколка на Белгия се възнаграждава с огромен кег бира. Роденият на остров Ман британски колоездач Марк Кавендиш бе изненадан с гигантски грозд банани след етапната си победа в Анталия в Обиколката на Турция. Неговите колеги, коиот печелят трудния пробег Париж – Рубе могат само да си счупят зъбите в наградата – паве върху поставка. Символиката е с трасето, голяма част от което преминава през павилани и кълдъръмени шосета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена