Красимир Балъков в „Клуб Седем” във Велико Търново: Трябват 1,8 млн. лева за база и два тренировъчни терена на ФК „Етър”

Нужни са общо около 1,8 милиона лева за оформяне на два терена за тренировки и за минибаза за нуждите на ФК „Етър. Създавенето на терените ще струва около 800 000 лева, а 1 млн.лева ще е инвестицията за базата на тима. Това обяви пред свои почитатели и приятели в култовия „Клуб Седем” във Велико Търново футболната легенда Красимир Балъков.

Наскоро той пое виолетовия тим като негов главен мениджър и положителните резултати вече са на лице. Балъков бе гост във вторник вечерта на DJ Емо в „Клуб Седем”, където редовно се организират срещи на търновци с известни личности от спорта, културата, шоу бизнеса.

Пред десетките присъстващи, Краси Балъков разказа спомени от футболната си кариера.

„Още докато учех в началното училище, всеки ден играех футбол със съучениците си. Обичах този спорт, както се обичат родители. Решаваща роля за моето израстване като футболист имат Наско Методиев, Георги Василев, Васил Матев... С някои мои съотборници влязохме в мъжкия отбор на „Етър” доста дано, почти деца-на 16-17 години. Такива млади играчи по онова време нямаше в Европа. Караха ни да чистим обувките на старшите играчи. Сега осъзнавам, че тези стари традиции възпитаваха. Идоли тогава за мен бяха футболисти като Георги Цингов, Стефан Лахчиев, Емил Димитров и др.”, сподели Красимир Балъков.

Звездата от САЩ 94 си спомни забавен момент от участието си в „Етър”, когато треньор е бил Георги Василев.

„Георги Цингов искаше да замине да играе в Гърция, но ръководството на отбора нещо не искаше да го пусне. Един ден Цингата ми вика: „Кажи на Георги Василев, че искаш да си титуляр, но аз ти преча на развитието”. Послушах го и чинно отидох при Георги Василев. А той щом ме изслуша, ме нахока: „Да се махаш от тука!” . Веднъж пък старшите играчи ме питат: „Искаш ли да играеш?”. Щом отговорих с ентусиазъм, ми заявиха, че ще ме пуснат на терена, но при условие, че после им дам премията и аз приех с готовност” , разказа с усмивка Балъков.

Главният мениджър на виолетовите довери, че играчите в отбора били добри приятели помежду си, но люто се карали, когато играели волейбол.

Красимир Балъков няма да забрави решаващ мач Щутгарт-Шалке през 2001 г.

„Тогава Щутгарт се бореше да остане в групата, мачът беше труден, при 35 градуса жега. В 90-та минута, ми подадоха странична топка, затворих очи и вкарах гол и победихме с 1 : 0. Това беше спасението на отбора, защото ако бяхме загубили бюджетът от 45 милиона, щеше да падне на 25 милиона, а 50 % от хората в клуба трябваше да си ходят. Голът обаче остави тимът в елита”, казва с нескрита гордост Балъков.

Именитият футболист се върна и в годините, когато бе в националния отбор.

„Димитър Пенев е легенда и институция в българския футбол. Велик като футболист, още повече като треньор. Заслужено беше избран за наставник №1 у нас за XX век. Не случайно го наричаха Стратега. Умееше да влезе под кожата на всеки състезател. Подхождаше индивидуално-знаеше кого да поощри, кого да стресне, на кого да поговори бащински”, реди Балъков.

Той разкри паметни мигове за участието си в ЦСКА, в „Спортинг”-Лисабон, където 4 г. е играл с Ивайло Йорданов, а Фиго бил млад футболист.

„Поддържам контакти със съотборниците си, които са имена в световния футбол. Имам добри позиции във футболния бизнес. Използвам контактите си, за да помогна на „Етър”, подчертава Балъков.

Известният далеч зад пределите на Родината търновец обаче с нескрита болка казва, че в България няма ненаказано добро. Няма търпимост към хората, които искат да направят нещо положително, но им трябва време.

„Веднага започват удари под кръста и неоснователни критики. Въпреки това, реших да рискувам и да помогна на „Етър”. Бюджетът на клуба е малък и стига само, колкото да се борим да се задържим в групата. Да се работи с мен, не е лесно, защото налагам други методики и не действам по български. За 5-6 седмици с момчетата свършихме доста работа и добрите резултати не закъсняха. Благодарен съм на подкрепата на общинското ръководство и на местния бизнес”, заяви главният мениджър на виолетовите.

Красимир Балъков е категоричен, че винаги ще е в структурите на „Етър”, но няма апетити към политиката, нито към постове в спортни организации.

„Обичам да си правя дългосрочни планове в живота и до 60-та си годишнина искам да съм в динамичното ежедневие”, уточни Красимир Балъков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт