Ловци и рибари излязоха на марш срещу бракониерството (СНИМКИ)

Промени в законите и затвор за унищожителите на природата поиска протестът

Над 100 ловци и рибари от цяла България се събраха в Монтана на протест срещу бракониерството по гори, поля и водоеми и липсата на ефективни наказания за нарушителите.

С развети знамена, опънати рибарски мрежи и плакати „Затвор за бракониерите!” протестното шествие премина през областния град и спря пред сградите на полицията, Горското стопанство и Съдебната палата. В марша на недоволството се включи и председателят на Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България /НЛРС – СЛРБ/ инж. Васил Василев.

„Това шестие е вик срещу наложилата се през годините практика законите да не се прилагат с цялата им строгост срещу нарушителите, които избиват рибата и дивеча и сечат горите в България. Това са тежки посегателства срещу природните богатства на страната ни, които са притежание и на всеки българин. Затова се надяваме гласът на ловците и рибарите да бъде чут и отговорните институции да вземат строги мерки!”, заяви инж. Василев.

"Само в Монтана двама нелегални риболовци са залавяни над 10 пъти с мрежи и стотици килограми риба в тях, съставяни са им актове, но те не плащат глобите и продължават да върлуват във водоемите", каза шефът на Ловно-рибарското сдружение в Монтана инж. Тодор Върбанов.

Законът да бъде променен така, че за бракониерство се налагат по-тежки санкции, включително и затвор, а прокуратурата и съдът да бъдат безкомпромисни към нарушителите, особено, ако са залавяни многократно, настояха ловците и рибарите.

Шествието е четвърти пореден протест в Монтана срещу нелегалните рейдове на нарушители в реки, язовири гори. Рибарите дори организираха собствена стража срещу бракониери, но след залавянето на неколцина апаши, колите на част от доброволците бяха потрошени.

В марша срещу бракониерите в Монтана се включиха и любители на лова, риболова и природата, пристигнали въпреки снеговете и ледовете от София, Плевен, Троян, Враца, Ловеч, Видин и Перник. „Няма да спрем протестите, докато държавните органи не заработят и нарушителите не получат заслужени наказания!”, заявиха участниците в шествието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България