Марио Монти - В случай на нужда

Често пъти на ЕС се гледа като на силата на доброто в света и ако нещо лошо се случи, то Европа трябва да се заеме с него. Това е точно начинът, по който ние рушим доверието в Европа, тъй като има определени неща, които Европа може и в много случаи трябва да направи по-добре, по-ефективно, но има и такива неща, които ЕС и Европа не могат да направят.

Компетентното мнение по въпроса за мястото на ЕС на световната сцена е на един от най-известните ветерани на европейския проект в годините след края на Студената война, бившият министър-председател на Италия Марио Монти. Изречени не къде да е, а на конференцията “Бъдещето на Европа и българската перспектива”, която се проведе в София преди ден. Италианският политик има възможността не само да говори пред мнозина видни български политици, журналисти и общественици, но и да се срещне с премиера Бойко Борисов за пред обективите. Което като че ли най-изпъкна като новина от идването му в България. Наравно със загатнатите предизвикателства на предстоящото председателство, “кошмарът в перспектива”, което започва в началото на 2018 г., които така или иначе все още са в сферата на хипотезите. Поне от наша страна.

Както и обаче да гледаме на нещата, за някого работил девет години като италианския европейски комисар в Брюксел, преди да се превърне в името, с което фактически Италия най-накрая каза “чао” на ерата Силвио Берлускони през 2011 г., “Супер Марио” е познат освен като човек на словото (академик и бивш ректор на университета “Бокони” в Милано), и на действието. Наследил колоритния си предшественик във вихъра на световната финансова криза, но неизбран с директен вот – просто назначен от тогавашния президент Джорджо Наполитано – Марио Монти е от онези “необходими в случай на нужда” европейски политици. Но стига похвали! В крайна сметка и ние можеше да сме имали “видни” за последните две + десетилетия. Уви.

Роден във Варезе, северната италианска провинция Ломбардия, на 19 март 1943 г., биографите на бившия италиански премиер посочват като важен компонент от ранния му живот че предците му са били имигранти в Аржентина. Откъдето тръгва бащата на Монти, преди да се завърне със семейството си на Апенините. Средното си образование бъдещият премиер завършва в частната католическа гимназия “Папа Лъв ХІІІ” в Милано, преди да защити академична титла по икономика в университета “Бокони” през 1963 г.

Оттам следват преподавателски позиции в университетите на Тренто и Торино, докато се завърне в родната си “алма матер”, “Бокони” в Милано – първо като ректор и впоследствие като изпълнителен директор.

Останалото е европейска история. Силвио Берлускони е италианският премиер, който пръв “посяга” към Марио Монти през 1994 г., за да го издигне за европейски комисар по въпросите на вътрешния пазар, финансовите услуги и митническия съюз. С постигнатото от него четири години по-късно Марио Монти ще бъде обявен от пресата на Запад за “Супер Марио”. И ще продължи с още един мандат в Еврокомисията, отговорник за конкурентоспособността. Под томахавката му за следващите няколко години ще паднат множество съмнителни монополни операции и корпоративни сливания, които Брюксел ще ограничи с глоби и забрани. Включително персоналния му “хит” - първата наложена глоба срещу американския компютърен гигант “Майкрософт” за злоупотреба с монополно положение в ЕС през 2004 г., на стойност 497 млн. долара. От онези пари, преди световната финансова криза четири години по-късно. Но да не се разсейваме!

В състава на фундаменталните за европейската конструкция до края на 1990-те комисии, оглавявани от Жак Сантер и Жозе Барозу, но останал “неопетнен” от съпътстващите процеси, Марио Монти е назначен от президента на Италия Джорджо Наполетано през 2011 г. за пожизнен сенатор в горната камара на парламента на Италия. Няколко месеца по-късно Монти наследява служебно Берлускони и лансира онази непопулярна програма, която в крайна сметка ще извади страната му от уравнението на губещите в Еврозоната, преди по-малко от две години по-късно да я върне на политиците.

Справедливият татко

Известен с резервираното си отношение към медийния интерес към него, Марио Монти държи изключително на правото си на личен живот. Женен за съпругата си Елза Антониоли от 1970-та година, Монти е баща на две деца – Федерика и Джовани. Във възпитанието им бившият италиански премиер залага на два подхода: образование и спортна дейност.

ЗА НЕГО

Разпознаваемият италианец

в Европа

Докладът, който Марио Монти написа по искане на Европейската комисия през 2010 г. за бъдещето на Единия пазар, казва всичко. Той има огромен опит. И в европейски мащаб е несъмнено един от най-уважаваните италиански политици.

Джанфранко Фини, бивш председател на долната камара на парламента на Италия

Стабилизира страната по време на криза

Най-важното нещо, което направи в първите дни на управлението си, е да включи в данъчните закони пенсионна реформа и данъци върху недвижимото имущество, които имаха много положителен ефект върху настроението на пазарите. Демонстрираше ясно, че правителството държи ситуацията под контрол и има готовност да предприеме мерки.

Тито Боери, преподавател по икономика в университета “Бокони” в Милано

Върна

доверието в системата

Най-голямото постижение на Марио Монти като премиер е да върне доверието на италианците в собствената им политическа система. Най-голямата му задача беше да върне Италия от ръба на пропастта. Подробностите не са толкова важни, ако познаваш как работят системите.

Фабио Басани,

италиански предприемач

пред Би Би Си

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети