Мата Хари била по-добра любовница, отколкото шпионка

Според мълвата посрещнала дошлите да я арестуват полицаи чисто гола

"Залата е потънала в полумрак. Блести само тя с голотата си. На сочните й устни играе дръзка, предизвикателна усмивка. Залата замира и чудото започва - магията на нейния сластен танц грабва всички." Така един парижки вестник описва знаменитата прелъстителка Мата Хари. На 24 юли 1917 г. обаче членовете на военния трибунал във френската столица ще останат недосегаеми за нейния чар и ще я осъдят на смърт. Присъдата е изпълнена на 15 октомври същата година. 

Маргрета-Гертруда Зелле е дете на разведени родители, отгледано от роднини. По националност е холандка, но всъщност родът й произхожда от древногерманското племе фризи, които се отличават с високия си ръст. Самата тя е към 1,80 м.

Един ден девойката прочита във вестник, че капитан от колониалната армия, пристигнал в отпуск, търси "жена по свой вкус". Автор на обявата е 40-годишният Рудолф Маклейд от стар шотландски род, с 20 години по-възрастен от нея. Тя му пише, срещат се, женят се и заминават за Ява и Суматра. Раждат им се син и дъщеря. Но

семейната идилия не продължава дълго

Съпругът й се оказва пияница и ревнивец, който й изневерява и я бие, а когато един път в пристъп на гняв пребива местен войник, пострадалият и слугите на семейството се наговарят и отравят децата. Момченцето умира, а момиченцето едва оцелява. Потресена от случилото се, Маргрета иска развод и се връща в Европа.

За да се издържа, тя решава да стане танцьорка в Париж. През 1905 г. обаче градът е пълен с кандидатки за слава и само красивата външност не е достатъчна. Нужна е и легенда, която острият й ум бързо стъкмява. За една нощ тя се превръща в Мата Хари, което ще рече "око на утрото" или "утринен лъч". Представя се за дъщеря на будистки свещеник и баядерка, извършвала "свещените танци на Буда", които се играели само пред посветени в тайнствени храмове.

Показва ги в прочутия Източен музей на Емил Гиме в прозрачно облекло, с гривни на ръцете и краката, танцувайки сред статуи на индийски божества. В подкрепа на тази легенда е и необичайната й красота - висока, тъмноока, със смолисточерни коси и смугла кожа.

Всичко това веднага фокусира интереса на парижкия бомонд и я прави известна буквално за една нощ. Вестниците твърдят, че усвоила изкуството си от най-добрите жреци на о. Ява и описват как, за да умилостиви бог Шива, "тя му предлага самата себе си - гордо, без покривала". Скоро Мата Хари гастролира из европейските столици с бляскав успех. Всички се прехласват пред нейната гъвкавост на пантера и движения на змия.

Тя има безброй богати поклонници, които умело използва, за да задоволи страстта си към разкоша и лукса. Един от тях, германският посланик княз Родлин, я свързва с немското разузнаване и великата съблазнителка става негов таен агент с кодирано име Х-21. Някои изследователи твърдят, че

през обятията й са минали повече от 1000 мъже

- принцове, министри, генерали, дипломати, журналисти, политици и влиятелни бизнесмени. Сред тях е и френският министър на войната Луи Жан Малви, безумно влюбен в нея. В спалнята на Мата Хари "изтичат" много военни тайни. По нейна информация е засечен и потопен от немско торпедо огромният крайцер "Хемпшир", на който се намира британският главнокомандващ лорд Китчънър. Фаталната съблазнителка разкрива почти всички агенти на френското разузнаване, действащи в германския тил, проваля не една и две важни френски атаки и контраатаки.

Тя не пести ласки и за своите шефове разузнавачи и висши военни, с които се среща тайно по време на турнетата си. Проваля я тъкмо един от тях - немският военен аташе в Испания, също неин любовник. Чрез засичане и разшифроване на негова радиограма агент Х-21 е разкрит и арестуван. При разпита красавицата се държи гордо и предлага услугите си в полза на Франция. Изпращат я в Белгия със задача да се свърже с шестима френски разузнавачи. Две седмици след нейното заминаване германците ги залавят и екзекутират. Мата Хари е арестувана от французите и

осъдена на смърт

Молбата й за помилване до френския президент не била удовлетворена. Мълви се, че посрещнала полицаите, дошли да я арестуват, съвсем гола, изтегната на леглото си в хотелската стая. Говори се, че пак така - неглиже, обичала да танцува в килията си в затвора.

Днес историци привеждат много страници доказателства, че присъдата е била преднамерена и че вината на Мата Хари за шпионаж в полза на Германия не била убедително доказана, въпреки дебелото 15 см досие. Намерен флакон при обиска, обявен за симпатично мастило, всъщност се оказал противозачатъчно средство.

Процесът се превърнал във фарс, след като се оказало, че не издавала никакви тайни, но че имала безброй любовници - главно немски и френски офицери и дипломати. В началото на Първата световна война Мата Хари била най-високоплатената куртизанка на Европа. От нейните ласки се ползвали монарси, висши военни, банкери и обикновени господа. Запитана по време на процеса за какво е получила 30 000 марки от външния министър на Германия, тя отговорила: "Толкова струват моите услуги. Любовниците никога не са ми плащали по-малко."

Суетна до последния миг от живота си, призори на 15 октомври 1917 г. 41-годишната все тъй шармантна жена се изкъпва спокойно и се облича като за прием - луксозни обувки, великолепна бисерносива рокля, богато манто, обшито с кожи, дълги ръкавици с маншети и очарователна шапка, украсена с воалетка. Минава с кръшна походка през групата войници и изпраща флиртуваща въздушна целувка на всички, дори на свещеника. Отказва да завържат очите й, за да гледа от упор лицата на палачите си - 12 души наказателен взвод. Държанието й ще роди нова вълна от слухове - знаела, че неин поклонник бил платил на войниците да заредят пушките си с халосни патрони, но заговорът се провалил. Плъзва и мълвата, че миг преди разстрела изкусителката разтворила дрехата си, за да ослепи войниците с голотата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл