Над 120 милиона честват Кумбха Мела

Поклонниците се пречистват с ритуални бани

От 15 януари до 4 март в Праяградж, в северния индийски щат Утар Прадеш, ще се проведе най-големият религиозен фестивал в света - Кумбха Мела, който се очаква да бъде посетен от рекордните 120 млн. поклонници на индуизма. Четири индийски градове на всеки 3 години са домакини на мащабното събитие (виж инфографиката), което по исторически данни се провежда от 634 г. Тазгодишният фестивал е в Праяградж, който получи официалното си име през октомври 2018 г. В епохата на моголите градът е преименуван на Аллахабад (Градината на Аллах), но националистическото правителство на премиера националист Нарендра Моди и запален привърженик на индуизма върна старото му название. Кабинетът на Моди инвестира 650 млн. долара в настоящата Кумбха Мела - над 3 пъти повече от публичните средства, изхарчени за предишното поклонение.

Буквално Кумбха Мела се превежда като Фестивала Кумбха. Според индуистката астрология кумбха съвпада с Водолей, а когато божеството Брихаспати (персонификация на планетата Юпитер) е в този знак, настъпва времето за поклонение. В Праяградж, където се сливат божествените реки Ганг, Ямуна и митичната Сарасвати в чест на едноименната богиня. Именно там милиони индуистки аскети, мистици и поклонници ще извършат своите ритуални бани, за да се изчистят от греховете. А също и да извършат стъпка към прекъсване на самсара - кръговратът на живот и смърт, според индуизма, будизма и други източни религии.

За целта край Ганг се е разпрострял огромен палатков град, върху който местните власти са работили повече от година, за да мине всичко гладко. Освен това за изминалите 12 месеца инфраструктурата на Праяградж е значително модернизирана. Нови пътища и ново летище позволяват лесен достъп до фестивала - полетът от столицата Делхи трае по-малко от час.

GN38690

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл