На 79-годишна възраст почина Жорж Ганчев

Снимка: Архив

На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Тъжната новина съобщи във фейсбук режисьорът Живко Ботев. Ганчев е починал тази сутрин.

Георги Ганчев Петрушев е роден през 1939 г. Няколко пъти е кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок), български и британски фехтувач (състезател и треньор), британски и американски театрален и кинодеец (актьор, режисьор, сценарист, драматург, продуцент), американски и български писател.

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (Бизнесблок, БББ) и остава неин първи председател до 1996 година.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур.

Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4% от гласовете, за да бъде представена в парламента.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

Ще бъде изпратен в петък в църквата "Света София".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България