Ненчев лъже за МиГ-овете, топи Радев

Военният министър в оставка Николай Ненчев посочи Румен Радев като виновник за полската сделка за МиГ-овете. Той обяви, че Радев препоръчал на Министерството на отбраната да ремонтира двигателите на самолетите в Полша, а не в Русия, за да се търси „диверсификация“. Скрит договор с фирмата производител РСК МиГ стана повод за първото повдигнато обвинение на Ненчев от прокуратурата.

„Има едни изводи, един документ“, обясни Ненчев в интервю пред Би Ти Ви и размаха експертен доклад, изготвен от Румен Радев през 2014 г. „Придържам се изцяло към него“, заяви министърът в оставка. Той поясни, че докладната била до тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов след посещение на работна група в Полша и Словакия.

Ненчев каза, че се чувства омерзен от повдигнатото обвинение, че имал чувството, че го обвинява руската прокуратура. „За най-голямо съжаление мафията в България ме атакува чрез българския главен прокурор“, добави той

„Труд“ потърси за коментар Ангел Найденов, до когото тогавашния шеф на ВВС е изпратил докладната. „Посещението през 2014 г. на експертен екип в Полша и Словакия беше, за да се проверят възможностите за модернизация на МиГ-овете по натовски стандарти. Подчертавам, че в докладната въобще не ставаше въпрос за ремонт на двигателите“, заяви Найденов. Самият Румен Радев в интервю от март 2014 г. за сп. „Криле“ съобщава, че ръководения от него проектен екип е направил „всеобхватен анализ на два варианта - модернизация на МиГ-29 с неговата последваща поддръжка или замяната му с нов самолет. Анализът ясно посочва предимствата на варианта за замяна на МиГ-29 с нов самолет по всички показатели - оперативни, времеви и финансови.“

Докато Ненчев се опитваше да прехвърли вината за полския ремонт на двигателите на МиГ-ове върху Радев, гръмна и нов скандал в ръководеното от него министерство. Този път свързан с продажба на терени, които в момента са частна държавна собственост под управление на военното ведомство. Файлът е именуван Obyava_taino_prodazhba.pdf. Под номер 10 е имот в „Младост 3“, София. Началната тръжна цена за бившето военно окръжие - 11,5 декара площ с 5 сгради с обща РЗП 944 кв. м, е 791 470 лв., което означава 35 евро на кв. м. Това е около 8-10 пъти под пазарната цена на имота. Търгът е обявен на 22 ноември и е насрочен за 29 декември 2016.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България