Нов спор САЩ-Русия за ракетния договор

Снимка: Архив

Няма да има US военен отговор в Керченския проток

Русия не е нарушавала, не нарушава и остава привързана към задълженията си по Договора за ракети със среден и малък обсег (РСМО) със САЩ, заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА “Новости”.

Коментарът му бе направен по повод призив на висш US дипломат към Москва да се откаже от разработките на своите ядрени ракети 9M729 и да ги модифицира, за да спази споразумението от епохата на Студената война

“Трябва да се откажете от системата или да я промените”, настоя помощник държавният секретар за контрол над въоръженията Андреа Томпсън.

Във вторник Държавният департамент даде на Русия срок от 60 дни за това, в противен случай САЩ напускат ракетния пакт.

В отговора си Песков прикани заинтересованите от технологични нюанси (за 9M729 - б.р.) да се обърнат към Държавния департамент или към министерствата на отбраната или на външните работи на Русия.

16_1

Москва категорично отрича въпросната ракета да нарушава договора, а руският президент Владимир Путин обяви в сряда, че ако САЩ напуснат пакта, Москва ще разработи ракети, които го нарушават. Според Вашингтон и европейските му съюзници ракетата 9M729 “Новатор” (SSC-8 по спецификацията на НАТО) обаче нарушава ограниченията на обсега от 500-5000 км. Във вторник Северноатлантическият пакт подкрепи американските обвинения към Москва.

Темата междувременно бе засегната от шефа на US Генщаба Джоузеф Дънфорд, който предупреди, че продължаващите руски нарушения на РСМО ще попречат на удължаването на договора Нов СТАРТ. Договорката, която ограничава разполагането на настъпателни ядрени оръжия, изтича на 5 февруари 2021 г. “Разбира се, това решение няма да бъде взето от мен, аз правя само препоръки”, каза той. В същото време Дънфорд изключи военен отговор на инцидента в Керченския проток, в който Русия задържа 3 украински кораба за нарушаване на границата.

Тази седмица информирани източници на Си Ен Ен съобщиха, че САЩ са започнали подготовка за изпращане на военни кораби в Черно море след случилото се в Керченския проток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия