Отбелязваме 150 години от рождението на поетесата Мара Белчева

На 12 септември 2018 г. от 11.30 часа в Народното събрание на Република България ще бъде открита официално изложбата на Националния литературен музей „Сама в вечерний път вървя...“, посветена на 150-годишнината от рождението на Мара Белчева (1868 – 1937).

Документалните пана разказват за жизнения и творчески път на родената в Севлиево поетеса – детството и семейната среда; образованието ѝ в Търновската гимназия, а по-късно във Висшия девически пансион във Виена; за брака ѝ с Христо Белчев – поет и държавник, убит на 15 март 1891 г.; за следването на модерна литература в Женевския университет; за работата ѝ като учител и преводач; за духовната връзка между Пенчо Славейков и неговата муза, която остава негово вдъхновение до края на дните му; за последните години от живота на обаятелната поетеса, преживени в бедност, за творческите ѝ връзки с д–р К. Кръстев, Боян Пенев, Андрей Протич, Дора Габе...

В експозицията ще бъдат показани и оригинали – кореспонденция между Пенчо Славейков и Мара Белчева, трите ѝ стихосбирки, лични вещи и художествени произведения от фонда на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“.

Посетителите ще могат да видят и уникалната жива картина, правена по времето, когато Мара Белчева е придворна дама в двореца на княз Фердинанд.

Автор на изложбата е Румяна Пашалийска, художествено оформление – Ивелина Велинова.

Изложбата ще бъде експонирана в Народното събрание от 10 до 23 септември 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура