Постите пречистват тялото и укрепват духа

Имат древни традиции за българския народ

34-1

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

През последните години се увеличава броят на хората, които постят и са запознати с изискванията на религиозния канон. Този избор ни приближава към традиционния през вековете начин на живот, благодарение на който българите са били здрави и дълголетни.

Предците ни са се хранили със зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб, мед, варива, ядки и др., децата се кърмели до 2-3 години. Месо и сирене предците ни са слагали на трапезата в 4 кратки периода на годината, винаги предшествани от пости и ориентирани към празничната обредност в многолюдните български фамилии.

По време на великденските пости /тази година с начало 19 февруари/, най-продължителни в православния календар, започва голямото разнообразие от зеленолистни зеленчуци. За тях е научно доказано, че са важна и голяма част от менюто на хората, които живеят най-дълго в удивително здраве.

Зеленолистните са в най-богатата на хранителни вещества група сред всички на земята и имат голямо количество белтъчини под формата на лесно усвояеми аминокиселини. В определени дни през този пост може да се хапват риба и морски дарове и да се пие вино. Разбира се, не за пиршества, а на определени от канона дати. При постенето се ползва растителна мазнина, но в ограничено количество. Често напомням на пациентите, че в многолюдните български домове имало две дървени лъжици за готвене, които никога не смесвали предназначението си - една за постни ястия, и друга - за блажни.

Спазвайки постите, съвременникът ни отваря пред себе си врата към един невероятен свят - на хармония с природата и пълноценен живот без бремето на болестите. Много мои пациенти с течение на времето избират да станат вегетарианци или вегани. Най-висша степен на отказа от унищожаване на живи същества за храна е суровоядството. Към него се преминава постепенно, но то се предпочита от хората, избавили се от нелечими с методите на официалната медицина болести. Ястията, десертите и свежите напитки от сурови продукти са изключително полезни и рецептите за тях непрекъснато се обогатяват. Не е важно коя категория ще изберем – пост или веганство, важен е резултатът от промененото ни мислене и убеждението да не прекрачваме природните закони.

За жалост модерният градски човек толкова продължително и упорито се е гаврил с организма си, че той е склонен да се съпротивлява на опитите за по-щадящо отношение. Прекаляването с бяло брашно, бяла захар, месни деликатеси, консервирани храни, чипсове, алкохол, кафе, енергийни напитки ни прави не само много болни и дебели, но и зависими от вредните навици. Като спрем например „наркотика” месо и свръхсладките газирани напитки, голямата възбуда, на която доброволно сме се подлагали, намалява и това предизвиква обърканост и чувство за демобилизация. Важно е да се знае, че отровите, трупани през годините в различните органи, започват да се чистят при постене и това е свързано с известен дискомфорт, предшестващ оздравителни процеси. Възможно е да се появят главоболие, световъртеж, отпадналост, но те отминават за два-три дни. Опитът ми в последните 25 години с над 45 000 пациенти показва, че лечението с плодове, чай и мед, както и постенето, се понасят много леко и ги правят по-жизнени и активни, заредени с положителни мисли и с по-добри способности да запомнят и да подреждат плановете си.

Много често пациентите задават въпроса как след дълги пости да се премине към друго хранене без сътресения. Ако човек спазва здравословен режим през цялата година, включването на малко животински продукти след постите няма да го натовари. Той не е бил на продължително гладуване – само с вода или сокове от плодове и зеленчуци, а се е хранил с постни ястия, салати, подправени с лимон и без сол, маслини, зеленчуци, плодове, ядки, семена и др. Месото от отгледано в домашни условия животно не е толкова вредно, както промишлено произведеното, пълно с хормони, антибиотици и още опасни за здравето химикали. Но с месото, яйцата, млякото и млечните продукти не бива да се прекалява. Препоръчителният им прием е един път седмично, на едно хранене - един вид животинска храна, следващата седмица - друг вид и т. н.

Неоснователно е безпокойството, че по време на пости има риск от недостиг на белтъчини. Всъщност всички сурови ядки имат напълно достатъчно количество белтъчини - 100 г орехи съдържат 15 г белтъчини, овесените ядки - 17 г, лешниците - 15, кашуто - 18, бадемите - 21 г. От варивата лещата и бобът имат по 26 г белтъчини в 100 г количество, а пълнозърнестият ориз и покълналото жито- по 8 г. За сравнение -100 г свинско месо съдържа 14 г белтъчини, сафридът- 18 г, кравето сирене- 16 г.

Постът е цялостно пречистване, защото вредни и отровни могат да са не само храните, но и мислите, и настроенията. Когато сме решили да започнем промяната в себе си, не е необходимо да го тръбим. Вглъбяването пробужда размисъл и самооценка, и когато сме отговорни за своето здраве, даваме по естествен начин пример на обичаните от нас хора, да последват пътя ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве