Протест срещу Луковмарш в София

Протестно шествие срещу ежегодното провеждане на Луковмарш под надслов „Без нацисти по улиците ни!“ се състоя и тази година в столицата, предаде БГНЕС.

Граждани се събраха, за да изразят позицията си против Луковмарш в градинката до сградата на Музея за история на София. „Луковмарш се е превърнал в шествие на неонацистки идеологии, на хора, които се опитват да възвърнат този тип идеология в общественото пространство и то с подкрепата на политици във властта“, заяви Галина Лачева.

Тя коментира, че от години на думи провеждането на това шествие е заклеймено от властите, но на практика не се забранява и се провежда невъзпрепятствано. Ние сме тук, за да покажем, че има хора, които са против всякакъв дискриминация, насилие, тоталитарни режими и за свободата на хората, и желанието на хората да живеят в справедлив, и свободен свят“, подчерта Лачева.

От своя страна Ирина Борова посочи, че ако властите пожелаят могат изключително много да се заядат с Луковмарш за антидемократична идеология, за екстремизъм. Службите знаят какви хора присъстват на този марш, убедена е тя. „Тук има изключително много неонацистки организации, патриотични. Виждаме, че национализмът е във възход. Той е във всички етажи на властта. Затова липсва и политическата воля да бъде спрян Луковмарш“, категорична е Борова.

Шествието против марша ще достигне и сградата на Столична община. „Ще протестираме и пред Столична община, защото общината проявява изключително лицемерие за поредна година. Йорданка Фандъкова участваше на конференция против езика на омразата и екстремизма. В същото време Луковмарш най-вероятно ще се проведе без проблеми, просто с по-голям полицейски ескорт“, коментира Борова.

Шествието ще премине и покрай Административния съд и ще приключи пред Столична община. „Пред съда ще кажем, че реално няма значение дали Луковмарш е законен или не, защото той в крайна сметка пропагандира една човеконенавистна идеология, която е антидемократична“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България