Ракети със страшни имена

РС-26 има бърз старт – тя ускорява за по-малко от 5 минути.

Надпреварата между САЩ и Русия продължава

Ядреното разоръжаване засега изглежда се отлага

Паритетът се запазва

3031_2_198864През 2018 година Русия се превърна в един от най-важните играчи в световната надпревара във въоръженията, тя представи свои оръжия от ново поколение, както и проведе най-крупните военни учения в своята история.

Намерението на САЩ да се оттегли от договора за ракетите с малък и среден обсег допълнително наелектризира обстановката. Съвсем логично Русия обяви, че е изпробвала успешно новата си система „Авангард” – ракета, която развива хиперзвукова скорост от над 20 000 км/ч, която не може да бъде прехваната от сега съществуващите ПВО системи. Програмата за въоръжение за 2018-2027 година предвижда да бъдат изхарчени 20 трилиона рубли (около 307 милиарда долара) за модернизиране и нови инфраструктурни проекти.

Путин обяви програма за увеличаване на обсега на съществуващите въоръжения и за изпитания на оръжие от ново поколение, способно да нанесе удар по всяка точка от земното кълбо.

През 2018 г завърши програмата за пусковите изпитания на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат”, разработена заедно с междуконтиненталната балистична ракета „Войвода” и способността им да пренасят повече ядрени бойни глави.

В Деня на Победата 9 май 2018 г. публиката видя ракетния комплекс „Кинжал”, който започна да се разработва преди 20 години и също може да бъде снабден с ядрени заряди.

Продължава работата над балистичната ракета с неограничен обсег, сравнима с параметрите на US ракетите „Томахоук”.

Неотдавна Държавният департамент на САЩ огласи справка за съкращаването на ядрените арсенали на Америка и Русия. Според данните Русия разполага с 527 носители – балистични ракети, тежки бомбардировачи и подводници - общо на въоръжение са 1444 бойни заряда. САЩ имат 652 носители с 1350 ядрени заряда. Заедно с резервите Русия има 779, а САЩ - 800 носители (виж графиката).

 

САЩ тестват „Минитмън 3“

DF-SC-82-03570В края на миналата година Военновъздушните сили на САЩ осъществиха пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета "Минитмън 3" (Minuteman 3) без боен заряд. Тя беше изстреляна от военновъздушна база "Ванденбърг" в Калифорния, предаде Асошиейтед прес.

ВВС на САЩ заявиха, че ракетата била изстреляна с цел да бъде определена точността и надеждността на тази система, както и че подобни изпитания "нямат връзка с никакви реални събития в света".

ВВС на Вашингтон допълват, че бойната глава на ракетата с блокове за индивидуално насочване е достигнала определената цел, но подробности не могат да бъдат огласени.

Военновъздушните сили на САЩ изпробват ракетите "Минитмън" чрез изстрелване от Калифорния по цел в Тихия океан.

През юли м. г. над Пасифика нарочно беше унищожена ракета поради неуточнена аномалия при полета.

Американските междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране са от 70-те години на миналия век. На въоръжение САЩ имат междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране само от един тип – LGM-30G Minuteman-3. Всяка ракета има по един заряд W87 с мощност до 300 килотона (но може да носи до три бойни глави). Последната ракета от този тип е била произведена през 1978 г. Тези ракети нееднократно са модернизирани, а срокът им за използване изтича през 2030 г.

 

Тризъбецът излита от подводници

Вашингтон обнародва своята нова ядрена доктрина, една от главните обявени задачи на която е снабдяването на бойните блокове на балистичните ракети „Трайдънт II”, изстрелвани от подводници, с нови свръхточни бойни глави с малка мощност, а също създаване на нова ядрена крилата ракета с голям радиус и висока точност. Пентагонът заявява, че това му е необходимо, за да компенсира превъзходството на руснаците в тактическото ядрено оръжие, което позволявало на Москва да се надява, че тя, използвайки непосредствено на бойното поле ядрени боеприпаси с малка мощност, от една страна ще постигне военна победа на конкретен театър на военните действия, но от друга страна, ще съумее да избегне ескалацията на ядрен конфликт на глобално ниво.

Военноморските сили на САЩ извършват успешни изпитания на междуконтиненталната балистична ракета „Трайдънт -2” край бреговете на Калифорния.

При последните тестове ракетата е била изстреляна от борда на атомната подводница „Кентъки” от клас „Охайо”. Посоката на нейния полет не се уточнява. Заради изпитанието са били изменени трасетата на самолетите, пристигащи в Калифорния. „Трайдънт-2” има обсег от 11 000 километра.

 

„Рубеж“ не може да бъде засечена

Световните военни експерти са удивени от най-новия руски ракетен комплекс – междуконтиненталната балистична ракета РС-26 "Рубеж".

Новата руска ракета РС-26 лети по постоянно изменяща се траектория. Подобно оръжие няма в нито една друга армия. Забравете за системите за противоракетна отбрана. Пред РС-26 те са безсилни, казват експерти.

Руската ракета превъзхожда даже „Топол-М”. РС-26 лети със хиперзвукова скорост и постоянно маневрира. Гарантирано част от изстреляните ракети преодоляват системите за ПРО и достигат своите цели.

Произведената във Воткинския военен завод ракета е значително по-лека от своите предшественички благодарение на това, че е направена от високоустойчиви полимерни материали. Ракетата „Ярс” тежи 120 тона, докато „Рубеж” е 80 тона, а общата мощност на четирите елемента на бойната глава е 1,2 мегатона.

Най-голямо безпокойство у другите армии предизвиква фактът, че ракетата има далекобойност 11 000 км. Това означава, че може да поразява обекти на територията на САЩ. Заместник-държавният секретар на САЩ по контрола на въоръженията Роуз Гьотемюлер призова за икономически санкции срещу Русия заради предполагаемо нарушаване на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Заедно с това РС-26 има бърз старт – тя ускорява за по-малко от 5 минути. Наземните средства за локация на НАТО в Европа даже няма да успеят да регистрират пуска. Ракетите са способни постоянно да сменят своята посока и височината на полета, така че противоракетната отбрана ще бъде максимално затруднена.

 

Хиперзвуковата „Авангард“

30_avangardВ края на миналата година руското министерство на отбраната осъществи изпитания на хиперзвуковата ракета "Авангард", завършили с пълен успех и потвърдили всички нейни тактико-технически характеристики. Това заяви на правителствено заседание руският президент Владимир Путин.

Путин посочи, че хиперзвуковата система "Авангард" ще постъпи на въоръжение в руските въоръжени сили още от 2019 г. „През 2019 г. на въоръжение в руската армия ще постъпи новата междуконтинентална стратегическа система „Авангард”, ще бъде разгърнат такъв полк в състава на Стратегическите ракетни войски", каза руският президент.

Изпитанието било осъществено от ракетната база в Домбаровски в южната част на планината Урал. Кремъл заяви, че ракетата успешно поразила целта си, която се намирала на полигона Кура на полуостров Камчатка (на разстояние от 6000 км).

Според руското президентство Владимир Путин лично е наблюдавал изпитанието на "Авангард" от контролната зала на министерството на отбраната.

Путин беше споменал „Авангард” сред поредица нови ядрени оръжия, представени от него през март, за които заяви, че не могат да бъдат прехващани. По думите му „Авангард” може да излети в атмосферата 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. „Движи се към целта като метеорит, като огнено кълбо”, каза Путин.

 

„Сармат“ заменя „Сатана“

Поостарялата руска балистична ракета "Сатана" излиза в пенсия. На нейно място идва "Сармат", на запад вече я наричат "Сатана-2".

Ракетата се разработва от началото на този век, но за пръв път е обявена през 2014 година. Тя е по-тежка и способна от "Сатана", защото може да носи 15 бойни глави с мощност от 350 килотона или 10 бойни глави с мощност около или над 1 мегатон.

”Сармат” може да излети и само с една бойна глава, която обаче да е с мощност колкото на най-големите водородни бомби в историята на човечеството.

Ракетата може да носи 24 хиперзвукови мини ракети. Те могат да маневрират и да се движат със скорости между 6 174 и 12 348 км/ч. Могат да имат тактическа ядрена бойна глава, която да гарантира унищожаването на противоракетните комплекси на противника.

Друго предимство на ракетата е, че тя има неограничен обсег и може да прелита над Южния полюс. Всички американски радари, ПРО защити и известителни системи са разположени на север, защото предполагат нападение с ракети, прелитащи над Северния полюс. До сега това бе единствената възможност, но „Сармат” може да прелита над Южния полюс, като по този начин да извършва изненадващи атаки над САЩ.

Освен това, благодарение своята мощност, ракетата може да извършва и частична орбитална бомбардировка, която също е невъзможна за засичане и противодействие.

Тъй като се задвижва от течно гориво, то ”Сармат” се базира в ракетни силози, които по традиция са добре прикрити. Руските инженери са конструирали ракетата така, че тя да не изисква строежа на нови силози, а да може да се настани в старите, заемани сега от "Сатана".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл