Рядка медицинска техника бе приложена в Пловдив при лечение на едногодишно дете с автоимунен енцефалит

Плазмефереза за първи път у нас се извършва на толкова малък пациент

Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път у нас бе приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, а процедурата извършиха началникът на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и екипът му.

Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно. Тъй като консумативите за тази процедура не се покриват от НЗОК, семейството на болното дете е трябвало да ги заплати нацяло, а родителите и близките на момченцето не разполагат с необходимите средства.

По време на свои лекции проф. Илиев, който е и преподател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив, споделя със студенти от 4 курс за финансовия проблем на семейството. Възпитаниците на Фармацевтичния факултет на МУ-Пловдив се обръщат към свои колеги от Медицинския факултет и Факултета по дентална медицина и всички заедно събират над 1000 лева.

Сумата е предоставена на семейството на едногодишното дете, за да се закупят необходимите консумативи за плазмаферезата. Средствата са стигнали, за да се осигурят две процедури, но всякаква финансова помощ ще е от полза на болното дете, съобщи пресаташето на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив Татяна Белева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве