Синът на Васил Божков е задържан за 72 часа

Антон Божков и съпругата му Ива Софиянска. Снимка: Булфото

Трима души са с обвинения след акцията в Басейнова дирекция - Пловдив

Антон Божков, син на бизнесмена Васил Божков, е арестуван, събщи говорителят на главния прокурор Сийка милева по време на брифинг.

"Антон Божков е обвинен за участие в престъпна група с цел изпиране на пари. Той е със заповед за задържане до 72 часа. Предстои внасяне на искане за взимане на най-тежката мярка - задържане под стража, като това най-вероятно ще стане на 4 март", обясни Милева.

На брифинга стана ясно и че трима души са привлечени под наказателна отговорност вследствие на акцията в Басейнова дирекция – Пловдив миналата седмица.

Заместник-председател на КПКОНПИ Антон Славчев каза, че не е изключено обвиняемите лица да станат повече. "В КПКОНПИ е сполучен сигнал. След него са събрани необходимите доказателства, с които са сезирали прокуратурата", заяви пък Кирил Пейчинов - говорител на специализирана прокуратура.

"Директорката е обвинена за участие в престъпната група. Тя е уволнявала всички, които не са изпълнявали указанията й. И на другите две лица, които са задържани, са повдигнати същите обвинения", зави Сийка Милева.

Обвиняемите са създали схема за получаване на пари срещу издавани разрешителни по Закона за водите. Когато били констатирани нарушения по време на извършване на проверки, главният юрисконсулт насочвал съответния нарушител към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма. Вместо обичайната тарифа от 3000 лв., за узаконяването конкретната фирма искала такса от 8000 лв. Разликата се разпределяла между членовете на ОПГ. Ако документите, входирани в дирекцията били изготвени от друга фирма, различна от доверените на обвиняемите, директорът казвал на подчинените си преписката да бъде бавена, докато инвеститорът не бъде насочен към „правилната“ фирма.

Наред с това е установено, че участниците в престъпната група са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. Регистрирани са и случаи, при които служители на дирекцията са били връщани от проверки, забранявано им е да извършват такива на определени лица или фирми. Несъгласните с ръководството впоследствие са били уволнявани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право