Си Цзинпин вижда „нова ера“ за Китай

Страната трябва да стане водеща на световната сцена до 2050 г.

Китай навлиза в “нова ера”, в която трябва “да заеме централно място в света”, заяви президентът Си Цзинпин, представяйки визията си за все по-просперираща си страна, която обаче трябва да изкорени корупцията и да се пребори с неравенството в доходите и със замърсяването.

Откривайки в Пекин XIX конгрес на Китайската комунистическа партия той обеща изграждане на “модерна социалистическа страна”. С бързото си развитие при “социализма с китайски характеристики страната е на прага на нова ера” и показа, че има “нов избор за други държави”, каза Си в речта си на откриването на форума, която продължи почти 3 часа и половина. В нея той 36 пъти спомена фразата “нова ера”.

Кулминация на конгреса, който се провежда веднъж на 5 години и ще продължи една седмица, по-голямата част при закрити врата, ще бъде избора на нов Постоянен комитет на Политбюро, който на практика ще управлява страната в идните 5 години. Си Цзинпин (64 г.) произнесе речта си през около 2300 делегати, след които бяха бившите президенти Цзян Цзъмин (91 г.) и Ху Цзинтао (74 г.). В нея имаше много намерения, но малко детайли.

За икономиката Си каза, че ще облекчи достъпа на чужди инвестиции до пазарите и ще го разшири в услугите. Ще се задълбочат пазарно ориентираните реформи в обменния курс и финансовата сфера, но ще се укрепват и държавните фирми. Изглежда в отговор на думите на US президента Доналд Тръмп “Америка на първо място”, Си обеща, че Китай изцяло ще взаимодейства със света и повтори ангажимента за борба с климатичните промени. Той посочи, че целта е страната да стане “по същество” модернизирана до 2035 г. и модерна социалистическа “сила” с водещо влияние на световната сцена до 2050 г. Това подразбирало и армия от световна класа, която може да води и печели войни. Си даде да се разбере, че никога няма да позволи независимост на Тайван, когото Пекин смята за част от единен Китай, и че няма да толерира сепаратизъм в други райони.

Президентът намекна, че не могат да се очакват значими политически реформи и подчерта, че компартията ще става все по-силна. Но обеща да бъде премахната практиката за тайни разпити на нейни членове, заподозрени в корупция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия