Скрита лимонка с мощ от Германия за Джеймс Бонд

510 конски сили и електронен диференциал

26-2-6kol

Ако искаш да се почувстваш като Джеймс Бонд, трябва да седнеш в Aston Martin и да натиснеш газта. За това са нужни минимум 150 000 евро. Толкова е стартовата цена на новия базов модел Vantage. Базов в случая звучи някак неуместно, защото се отнася за кола мечта. Тя наистина е най-малката като размери и най-евтината в гамата на британския производител, но за мнозина е най-добрата за шофиране. На външен вид прилича поразително на специалния DB10, с който Агент 007 с Даниел Крейг в главната роля спасява човечеството от лошите във филма „Спектър“.

Да бъдат добри герои на пътя ще бъде трудна задача за собствениците на новия Vantage, след като разполагат с толкова екстремна машина. Чрез използване на карбонови компоненти теглото на двуместната кола е свалено до 1530 кг. Олекотено е всичко – от конструкцията до стелките на пода.

26-4-6kol

Двигателят е взаимстван от друг пращящ от мускули спринтьор – AMG GT. С емблемата на Aston Martin германският четирилитров битурбо мотор V8 генерира 510 конски сили и максимален въртящ момент 685 Nm. Тягата се изпраща към задните колела през 8-степенна автоматична трансмисия ZF. За любителите на работата със скоростния лост ще има и 7-степенна ръчна кутия, при която втора предавка се намира точно пред трета.

26-5-6kol

За първи път Aston Martin използва електронен диференциал на задния мост. Той работи с векторно разпределение на въртящия момент и за милисекунди пренасочва тягата между колелата за оптимално сцепление. Така се оползотворява по най-добрия начин ресурсът на двигателя – и в гонки, и във всекидневно шофиране. Който притежава такъв автомобил, трудно ще устои на изкушението да го пришпори по пистата, а на път за нея да „скъса“ на „ластици“ няколко Porsche-та или AMG-та. Новият Vantage има предимството на по-ниското си тегло, благодарение на което ускорява за 3,6 секунди до 100 км/ч и развива максимална скорост 314 км/ч.

26-6-6kol

През 2019 г. в модела ще се появи по-мощен и по-скъп вариант с двигателя V12 от Aston Martin DB11 с мощност над 600 коня. По отношение на електрониката британският производител взаимства всичко най-добро от партньора си Mercedes. Но във визията е абсолютен индивидуалист с безподобната предница с голяма и ниска карбонова решетка и малки LED фарове.

26-7-6kol

Конструкторите са отделили прилично място за багажник с обем 350 л, което е окей за расова спортна кола с дължина 4,47 м и височина само 1,27 м. Собствениците на Aston Martin не пътуват с големи чанти, а с големи портфейли. С новия Vantage ще се забелязват отдалеч, ако изберат жълтия цвят на скрита лимонка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили