Смяната на часа стресира организма

С 65% се увеличава броят на хората, потърсили спешна кардиологична помощ

ЕК ще преразгледа директива от 2001 г.

Връщането на стрелките с час назад, което предстои в нощта срещу 29 октомври, води до стрес на организма и изостряне на хронични заболявания. Това заявиха пред “Труд” неврологът д-р Пламен Димитров и психиатърът д-р Веселин Герев.

“Най-уязвими и чувствителни от промяната на времето са хронично болните”, обясни д-р Герев. По думите му след проверка на спешните отделения от Каролински институт в Швеция, потърсилите спешна кардиологична помощ са били 65% в повече след смяната на часа. Резултати от проучване на канадска застрахователна компания сочат, че катастрофите се увеличават с 16 % в сравнение с последните две седмици от лятното часово време.

На мнението, че смяната на времето трябва да спре, е и преподавателят в Медицинския университет във Варна Пламен Димитров. Той е категоричен, че разлика с дори час води до невероятни промени свързани със стрес. “Това носи последици върху биологичния цикъл, които са предпоставка за сериозни последствия”, твърди неврологът.

Димитров смята, че методът има негативно влияние върху човешкия организъм. Той обяснява, че след подобна промяна в биологичния ни часовник, най-уязвима се оказва вегатативната нервна система, която контролира процесите като хранене, дишане и кръвообращение. “Една такава промяна може да доведе до изостряне на хроничните заболявания”, допълни Димитров.

На по-различно мнение обаче е психологът Велислава Донкина. Тя тълкува депресията след промяната в часа като самовнушение.

“През времето на адаптация човек изпитва известен дискомфорт”, каза пред “Труд” Донкина. Тя разяснява, че хората, които се чувстват зле, често приписват причините на външни фактори, вместо да потърсят първоизточника на проблема в себе си.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че заради постъпилите предложения за отмяна на лятното часово време, ще преразгледа директива си от 2001 година.

Предложението за часа е на Бенджамин Франклин, който пише писмо до “Парижки журнал” през 1784 г. На практика идеята се осъществява за първи път в правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. В България лятно часово време се въвежда от 1979 г.

Към днешна дата 119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България