София е домакин на най-значимото събитие за технологии

Еврокомисарят Мария Габриел: Градът утвърждава позицията си като цифрова столица на стария континент

София ще е домакин на най-значимото в Европа за 2018 събитие за технологии, иновации и политики, свързани с дигитализацията. Става дума за Европейската седмица на цифровизацията и иновациите, която ще се проведе в столицата от 25 - 29 юни догодина. Основните събития, които са предвидени, са Европейската дигитална асамблея и фестивалът “Уебит”. Очакват се над 1500 гости от политическия елит на Европа, и 5000 души от целия глобален бизнес. Асамблеята се организира от Европейската Комисия и е годишната среща на най-високо ниво на ЕС относно политики в дигиталната сфера. Тя ще даде възможност на ангажираните в IT сектора и в цифровата икономика да очертаят икономическите перспективи, които са предоставени на цифровия пазар. Ще бъдат обсъдени теми като “Цифрови промени и знания”, киберсигурност и цифровото бъдеще на Европа. Това разясниха по време на пресконференция еврокомисарят Мария Габриел и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът съобщи, че София е в топ 3 на европейските градове по стартиращи компании в IT сектора. Делът на IT сектора на информационните технологии в столичната икономика се увеличава от 3,8% през 2011 г. на 5,7% през 2015 г. Градоначалникът посочи, че в средното образование в София се обучават 1000 ученици в 24 училища със специален профил “Информационни технологии”

София се превърна в цифровата столица на Европа и утвърждава тази своя позиция, смята комисар Мария Габриел. Тя съобщи, че България е първа в Европа по брой жени работещи в IT сектора. У нас те са 27% при 16% средно за ЕС. Габриел посочи, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват цифрови умения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България